Educació

El Síndic de Greuges diu que el conflicte als IES de Tortosa és «molt greu»

El síndic de greuges, Rafel Ribó, va afirmar ahir que el conflicte per la creació de la nova línia d'ESO a Tortosa és «molt greu», i va lamentar que l'administració haja fallat en la planificació. Ribó va recordar que els problemes de preinscripció no s'han produït en l'ensenyament primari, sinó en l'educació secundària, i que per tant l'administració ja tenia les dades per fer una planificació correcta. «És greu que les dificultats es donin en la secundària, com avui passa als dos IES de Tortosa, i quan la preinscripció ja ha passat», va insistir el síndic en el marc d'una conferència que va tenir lloc a la Cambra de Comerç de Tortosa. En la mateixa línia, però, Ribó va assenyalar que el conflicte s'ha produït en un context de «segregació escolar» a causa de la immigració.

Sense dir noms, va recordar que en algunes ciutats hi ha centres amb percentatges que arriben al 90% d'alumnes procedents d'altres països, mentre que a pocs metres hi ha altres centres que tenen un 20% d'estudiants nouvinguts. Ribó va remarcar que és «paradoxal» que un país que va completar amb èxit el procés de la immersió lingüística ara estiga cometent «l'error» de segregar els alumnes per la seua procedència. L'oficina del Síndic de Greuges va desplaçar-se ahir a Tortosa amb l'objectiu d'apropar la institució als ciutadans. De fet, al llarg de tot el dia, membres de l'equip del síndic van rebre les queixes i consultes dels ciutadans a l'IES Joaquim Bau, si bé també va rebre queixes per part de l'IES de l'Ebre, que és on Educació ha decidit crear la nova línia d'ESO. Ribó va dir que en total ha rebut una quinzena de queixes sobre aquest conflicte. El síndic va aclarir que encara trigarà uns quinze dies a respondre-les, i que la seua oficina encara es troba «en fase de diàleg amb l'administració» per abordar aquest tema.Durant la seua estada a Tortosa, Ribó va atendre un total de 15 visites, amb 10 queixes i cinc consultes, la majoria sobre educació, qüestions tributàries, consum, medi ambient, contaminació acústica, urbanisme i conflictivitat laboral. La darrera vegada que el síndic havia visitat la capital del Baix Ebre va ser l'any 2002, durant l'etapa d'Anton Cañellas. L'any passat, quant a actuacions procedents dels habitants de Tortosa, el síndic va iniciar un total de 73 actuacions (14 queixes i 59 consultes). Al Baix Ebre van realitzar-se 138 actuacions (30 queixes i 108 consultes), mentre que a la resta del territori les poblacions on el síndic va dur a terme més actuacions van ser Amposta (31), Sant Carles de la Ràpita (28), Horta de Sant Joan (21), Alcanar (20) i Flix (15). Durant la conferència, Ribó també va dir que l'any passat van haver d'actuar d'ofici en el cas de Prat de Comte, amb l'objectiu d'ajudar la població de la Terra Alta a resoldre les seues limitacions en l'àmbit de les telecomunicacions. A més, també va comentar que havien resolt una queixa pel soroll que provocava un gimnàs a Tortosa; una altra sobre la protecció dels gats per part de l'Ajuntament, i una sobre el presumpte tracte vexatori d'un agent dels Mossos d'Esquadra a un ciutadà. D'altra banda, el síndic va felicitar l'Ajuntament tortosí per haver aconseguit desmantellar l'antena de telefonia mòbil a l'EMD de Jesús, que era causa d'un llarg litigi entre el consistori i la companyia.

Defensor del ciutadà
D'altra banda, Ribó va explicar que ahir no s'havia pogut entrevistar amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que era de viatge a Israel amb motiu d'una reunió de la Xarxa de Jueries. En les últimes setmanes, el síndic havia estat notícia a Tortosa per una carta de Ribó a l'alcalde, en resposta a una queixa presentada pel grup del PSC, en què els socialistes van denunciar l'ús partidista dels mitjans de comunicació municipals, i en especial del web de l'Ajuntament. Ribó va detallar ahir que sí que s'havia pogut entrevistar amb la primera tinenta d'alcalde, Anna Algueró, i que havien parlat de la possible col·laboració de l'oficina del Síndic de Greuges amb el futur defensor del ciutadà de Tortosa. «També hem parlat d'establir un conveni amb l'Ajuntament, que permetria fer una anàlisi del municipi i establir canals directes dels ciutadans amb el síndic, així com l'edició d'un informe anual monogràfic sobre Tortosa, tal com fem en col·laboració amb altres poblacions», va assenyalar Ribó, que va dir que d'aquesta manera l'Ajuntament es podria estalviar recursos. Amb tot, Bel ja va refermar fa uns dies el seu compromís de crear la figura del defensor del ciutadà, amb una mínima infraestructura pròpia, i va recordar que el ple de l'Ajuntament ja va aprovar el seu reglament. Segons l'alcalde, en les properes setmanes es podria fer pública la seua proposta per designar el futur defensor del ciutadà.

LA FRASE

RAFEL RIBÓ
síndic de greuges
«És greu que el problema sigui a la secundària, com passa als IES de Tortosa, i després de la preinscripció»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.