Urbanisme

PLANEJAMENT URBANÍSTIC

Urbanisme dona el vistiplau al POUM de Verges

El poble es regia fins ara per unes normes subsidiàries molt bàsiques aprovades l’any 1990

La Comissió territorial d’urbanisme de Girona, presidida pel director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, ha aprovat definitivament avui el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Verges, al Baix Empordà.

El nou planejament general aposta per potenciar Verges com a centre de serveis de la plana agrícola central de l’Empordà, així com per rehabilitar i remodelar la seva estructura urbana, més que per expandir-se. Verges se situa al mig de plana agrícola de l’Empordà, amb una població que es manté estable entre els 1.000 i 2.000 residents.

El municipi s’estructura en un nucli urbà emmurallat amb antics eixamples al voltant, de carrers molt estrets i cases en un estat de conservació molt divers. Té un segon àmbit de desenvolupament més recent, amb habitatges unifamiliars aïllats. Fins ara, el seu planejament eren unes Normes subsidiàries, de caràcter molt bàsic, vigents des de 1990.

De les onze unitats d’actuació que preveien aquelles Normes, només se n’han desenvolupat tres. L’Ajuntament estima que encara hi ha potencial per construir entre 170 i 180 habitatges, i que altres 67 es troben buits.

En aquest context, el POUM aposta per consolidar Verges com a centre d’un àmbit territorial més ampli, que abasta diversos municipis de la plana agrícola empordanesa, i per la consolidació i rehabilitació de la seva estructura urbana més que per nous creixements.

Així, es preveu la construcció d’un total de 128 habitatges, optant per tipologies més assequibles que les actuals, com poden ser edificis plurifamiliars i cases adossades, en l’àmbit més proper al camp de futbol i la carretera de Garrigoles, per facilitar primeres residències a persones joves.

Pel que fa als equipaments, es manté la previsió de traslladar el CAP al carrer Xaloc, la construcció de l’institut al costat del camp de futbol i el possible trasllat del Centre d’Ensenyament Infantil i Primària (CEIP) al costat de l’institut.

El nou planejament incideix també en millorar la sostenibilitat del municipi, treballant per un model urbà que tingui en compte els efectes del canvi climàtic i que faciliti la rehabilitació per reforçar tant la identitat cultural com el valor patrimonial de moltes edificacions històriques. Quant a la mobilitat, l’Ajuntament vol cercar emplaçaments per a nous aparcaments que minimitzin l’ús del vehicle privat al cas antic, i crear recorreguts per a bicis i vianants per accedir al Parc del Ter i a camins rurals de l’entorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell