Urbanisme

Desallotjat un cinquè bloc a Badalona a causa de greus esquerdes

El consistori ordena que surtin els veïns de 20 pisos de la mateixa illa on es va esfondrar un edifici

L’Ajuntament de Badalona ha ordenat avui desallotjar els 20 pisos del bloc situat al número 116 del carrer d’Ausiàs March després que en una revisió tècnica s’hagi constatat l’existència d’esquerdes que posen en perill l’estructura de l’edifici. És el cinquè bloc que es desallotja des que a principis de febrer es va ensorrar un edifici al carrer Canigó, amb el resultat de tres víctimes mortals. L’edifici d’Ausiàs March forma part de la mateixa illa de l’edifici que va caure, ja que aquest carrer és paral·lel al del Canigó. Els quatre restants són al carrer Canigó: els números 5, 7, 9 –el que es va ensorrar– i 11. Els cinc blocs desallotjats sumen un centenar d’habitatges.

El tinent d’alcalde de Territori, Daniel Gracia, ha explicat que avui s’ha fet una inspecció tècnica a la quarta planta del 116 d’Ausiàs March i s’han detectat unes esquerdes “greus” sota el fals sostre de l’habitatge de la porta 2. Segons Gracia, dissabte ja hi havia hagut una altra inspecció a la porta 4 de la mateixa planta i es va considerar que les esquerdes eren superficials, però avui s’ha constatat que suposen un risc per a l’estructura.

A l’illa que formen els carrers Canigó, Ausiàs March i Llefià hi ha més de 400 pisos que l’Ajuntament i la Generalitat van acordar inspeccionar tècnicament per detectar possibles danys estructurals, ja que es tracta d’edificis construïts per un mateix promotor entre els anys 1954 i 1960. Aquesta setmana, les dues administracions es van comprometre a signar un conveni per finançar aquestes revisions tècniques. A l’espera que es formalitzi l’acord, les inspeccions van començar la setmana passada pagades per l’Ajuntament.

En aquestes visites tècniques s’han detectat diverses esquerdes. En la majoria de casos s’ha optat per desallotjar els residents, si bé al número 3 del carrer Canigó es va decidir apuntalar alguns pisos sense necessitat que els veïns abandonessin casa seva. També hi ha hagut casos en què les esquerdes s’han considerat superficials.

En el cas de les finques desallotjades, s’han instal·lat puntals per garantir la seguretat i per facilitar entrades programades per a què els veïns puguin recollir algunes pertinences. Segons el govern, la previsió és enllestir el conjunt de revisions tècniques als més de 400 pisos durant la primera quinzena de març.

La Generalitat ha informat que ha lliurat a l’Ajuntament aquest migdia els cinc primers habitatges per a reallotjar les persones afectades per esfondrament del bloc número 9. Els cinc immobles es troben a la mateixa Badalona i les cinc famílies més vulnerables, que ara dormen en hostals, s’hi podran allotjar de forma temporal. La cessió de pisos a l’Ajuntament és gratuïta i acabarà en el moment en què es trobi una solució definitiva.

No es multarà ningú

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha reiterat aquesta tarda que l’Ajuntament no multarà ningú per les obres il·legals que s’hagin pogut fer als blocs desallotjats del carrer Canigó i adjacents, com enderrocaments de parets mestres per ampliar espais o construccions als àtics que carreguen de pes l’estructura. Fa deu dies ja va advertir que l’Ajuntament sap que s’han fet obres sense permís. “La nostra voluntat clara és no castigar més aquestes persones que ja han estat prou castigades”, ha insistit avui. No es multarà qui ho hagi fet, però Garcia Albiol ha deixat clara una cosa: si els informes que s’estan fent sobre els pisos afectats per les esquerdes indiquen que cal refer parets o enderrocar construccions no permeses, el consistori vetllarà perquè els propietaris compleixin el dictamen.

Garcia Albiol ha volgut transmetre un missatge de suport a les persones que estan fora del seu domicili, la majoria a casa de familiars. 19 persones utilitzen els serveis d’acompanyament del consistori, i a cinc famílies la Generalitat els ha cedit un pis. L’alcalde ha criticat que quatre d’aquests immobles ja estaven atorgats a famílies perquè hi entressin el 12 de març, i queden doncs en llista d’espera. Per això ha demanat un “esforç extraordinari” a la Generalitat, i que posi a disposició del consistori pisos que no estiguin ja assignats.

La situació comença a esgotar la paciència dels veïns desallotjats. Els residents del carrer Canigó han decidit manifestar-se dilluns a la tarda davant de l’Ajuntament per exigir solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESPORT

Reconeixement al joc net i a l’exemplaritat en l’esport

GIRONA
SOCIETAT

La Fira Triumvirat es clou amb activitats de reconstrucció històrica

L’ESCALA
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó