Urbanisme

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Neguit entre els veïns del Clot, Fort Pienc, el Poblenou i Sagrada Família per l’endarreriment de CAP i residències promesos el 2007

Reclamen a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat que accelerin diversos projectes per valor de vint milions d’euros el 2025

El que s’havia de fer en vuit anys ha més que doblat els terminis i el més calent és a l’aigüera. Només quatre dels quinze equipaments previstos en el Compromís per Glòries, signat el 20 de març de 2007, s’han fet realitat, segons denuncien les associacions de veïns dels barris implicats, el Poblenou, el Fort Pienc, el Clot-Camp de l’Arpa i Sagrada Família, reunits la setmana passada en assemblea a la Farinera.

Feia dos anys que no es convocava la comissió de seguiment d’aquell pacte. Finalment es va trobar el 4 d’abril, però els veïns en van sortir amb neguit. “En el Compromís per Glòries es deia de forma molt optimista que tot es faria en vuit anys, ja vam comptar que seria el doble, però ja anem pels disset anys”, va lamentar el vicepresident de l’Associació de Veïnes i Veïns del Clot i del Camp de l’Arpa, Miquel Catasús. “Pel que fa als equipaments, no és que el got estigui mig ple, és que pràcticament és buit”, hi va afegir Catasús, que va subratllar que els retards no es poden atribuir exclusivament a la pandèmia perquè venen de més lluny.

Jaume Badenes, vocal de la junta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou, va recordar que “s’estan fent molts habitatges, però no hi ha equipaments nous; s’han fet escoles, cert, però els CAP haurien d’estar funcionant”.

L’Ajuntament va presentar un balanç de més de 600 milions d’euros invertits a les Glòries, però els números que fan les entitats veïnals diuen que els equipaments compromesos per als barris, a tot estirar, arriben als deu milions. “L’Ajuntament hi suma centres de formació professional que no tenen res a veure amb el Compromís de Glòries i coses que s’han fet fins i tot de forma privada”, afirmen.

Per tot plegat, prioritzen cinc o sis equipaments que exigeixen que estiguin enllestits l’any vinent, o, com a màxim, el 2026. Es tractaria, segons els seus càlculs, de vint milions d’euros.

Fàbrica del Sucre (Eixample)

La Fàbrica del Sucre (Cartagena, 166), un edifici propietat de l’Ajuntament, s’ha de rehabilitar per acollir un espai per a la gent jove amb una sala de concerts, un espai per a la seu de l’Agrupament Escola Gaudí, un d’auxiliar per a Petanques la Sénia i l’espai d’assaig dels Castellers. L’inici dels treballs de redacció de l’avantprojecte –“que no el projecte”– es preveu pel segon trimestre d’enguany: “S’ha anat endarrerint molt. Amb un càlcul realista, les obres podrien començar a finals del 2025, si ho fessin àgilment, que és el que demanem”.

CAP Fort Pienc (Eixample)

Les obres del CAP i hospital de dia Fort Pienc al solar de Nàpols amb la Gran Via (Bingo Billares), es preveu que s’iniciïn el primer trimestre de l’any vinent i que acabin abans del març de 2027. En l’operació es construirà també habitatge dotacional. Els enderrocs previs ja s’han fet tots, però “anem amb dos anys de retard”. “Van dir que el 2021 ja estaria. Ara parlen del primer trimestre de 2025; firmem-ho davant de notari amb la tinenta d’alcalde, Laia Bonet”, va mig bromejar Catasús.

CAP La Llacuna i el Poblenou (Sant Martí)

En el cas del CAP que ha d’anar al carrer de Bolívia amb Ciutat de Granada, que inclourà atenció primària i un centre de salut mental i hospital de dia infantojuvenil, la Generalitat preveu començar les obres el 2025 i posar-lo en servei el 2027. La cessió a la Generalitat es va aprovar el setembre passat. “Si compleixen els terminis, les obres haurien d’estar el 2026. El local ja està fet! És només fer l’adequació i portar el personal”, clamen els veïns.

Residència per a la gent gran i auditori (Sant Martí)

Amb la residència per a la gent gran que aniria al costat de la Farinera, “la cosa està més difícil”. Els veïns asseguren que la conselleria de Drets Socials no hi està “gens interessada”. Oficialment, la construcció està pendent de ser inclosa en el proper conveni entre la Generalitat i l’Ajuntament i després caldrà aprovar el planejament i cedir el sòl al govern. Va per llarg. El 2018 es va preacordar incloure en l’operació el desitjat auditori per al barri, soterrat, al qual els veïns no renuncien. “Un barri tan gran com el nostre necessita un auditori com tenen la majoria de pobles i molts barris de Barcelona, ho vam firmar”, recalca Catasús.

Escola Gaia (Eixample)

Tot i no estar inclosa al Compromís, l’escola d’infantil i primària de dues línies Gaia, a la Fàbrica dels Paraigües (Dos de Maig), també pateix endarreriments. Cal una reparcel·lació prèvia amb la qual s’obtindrà la propietat del sòl i de l’edifici i es podrà començar el procés de construcció. “Demanem que les obres es facin el 2025. El projecte s’està redactant, però no estarà fins a final d’any. Pressionarem perquè el curs 2027/28 ja puguin ser allà, però això serà molt difícil al ritme que anem”, alerta el veïnat.

2007
El 20 de març de fa disset anys
es va signar l’anomenat Compromís per Glòries per reformar tota l’àrea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA