territori

42 quilòmetres de camins saludables per la Selva del Camp

Entra en funcionament la ruta de Senders Locals al municipi

Sis rutes d'entre 8 i 10 quilòmetres, quatre per terreny pla i dues per muntanya. Totes juntes permeten recórrer un total de 42 quilòmetres pel terme municipal de la Selva del Camp. Es tracta de la primera ruta de Senders Locals existent a la Selva convertint-la així en un dels pocs municipis catalans que compta amb una xarxa homologada per la Federació Excursionista de Catalunya (FEC). L'entramat de camins està ideat perquè, tant selvatans com visitants, practiquin esport còmodament ja sigui caminant, en cursa o en bicicleta, alhora que descobreixen l'entorn natural i paisatgístic", en paraules del creador d'aquesta xarxa, Àlex Loaisa.

El responsable del Pavelló Municipal de la Selva, Àlex Loaisa, ha dedicat el seu projecte de final de la carrera de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport a confeccionar la primera ruta de Senders Locals del municipi. Un projecte final que, a més, el selvatenc ha fet coincidir amb la voluntat de la regidoria de Salut i Esports per elaborar unes rutes saludables i amb el desig de l'Associació Excursionista Arítjol de traçar una xarxa homologada de camins.

El resultat són sis Senders Locals, una denominació pròpia de la Federació Catalana d'Excursionisme que s'encarrega de divulgar aquestes rutes en la seva oferta, garantir que són recorreguts aptes per a tothom i compta amb unes senyalitzacions estandarditzades –en forma de marques blanques i verdes– que permeten orientar-se durant el camí.

"Si et fixes en el mapa, el que hem creat són unes rutes amb un punt de sortida inicial i a partir d'aquí s'allunyen formant els pètals d'una margarida. D'aquesta manera, pots fer un sol tram –pètal– o els pots anar entrellaçant per assolir recorreguts més llargs", explica Loaisa. Aquest ha estat, precisament, un dels maldecaps en el moment de dibuixar sobre el terreny les diferents vies: "com a Senders Locals una de les premisses és que el circuit no pot superar els 10 quilòmetres i això ens ha condicionat".

Des del pavelló surten les quatre rutes per terreny més planer. Totes elles s'orienten cap a l'est del terme municipal de la Selva i queden unides, des de l'Hotel Mas Passamaner fins l'Ermita de Paret Delgada, pel camí Travesser. El segon punt de sortida queda a la part alta del poble, a tocar del cementiri, i les rutes s'enfilen fins als 300 metres per la muntanya de Sant Pere. Des d'aquí s'agafen els dos recorreguts de muntanya.

"Aquests no arriben als vuit quilòmetres i, per tant, són més curts que els anteriors però també cal tenir en compte que fas uns 250 metres de desnivell positiu", descriu Loaisa. Malgrat que els sis traçats són aptes per a totes les edats, els dos de muntanya són aconsellables no fer-los amb bici per l'elevada pendent en certs trams i la irregularitat dels terrenys.

Actualitzar el mapa de camins

El treball de camp ha permès actualitzar la xarxa de camins i la senyalització pertinent. Una tasca que queda reflectida sobre el terreny –amb els indicadors existents dels noms dels camins i amb els que s'han afegit de la informació en ruta– i sobre paper en un mapa que ja es pot aconseguir als diferents edificis municipals de la Selva.

El responsable del traçat explica que han aprofitat per fer una mica de camins, donar-los a conèixer i corregir-ne d'altres perquè "en l'anterior mapa hi havia errades". També s'ha posat al dia la informació de masos. "És una tasca molt pacient perquè alguns estan abandonats, d'altres han canviat de propietaris i el terme municipal és molt gran: va des del Coll de la Batalla, el nucli d'Almoster, Vilallonga i Alcover", exlica Loaisa.

Un atractiu turístic

Des de la regidoria de Salut i Esport, Jordi Vinyals confia que quan la FEC certifiqui l'homologació dels Senders Locals, aquest serà un nou atractiu turístic pel municipi: "ara hem començat a difondre-ho al municipi. Un cop homologat, a través del Consell Comarcal del Baix Camp també s'inclourà al projecte Muntanyes Costa Daurada, que engloba una sèrie de rutes a peu per la comarca on quedaria integrada la nostra xarxa de senders".

A més de l'interès esportiu, Vinyals destaca la possibilitat de conèixer una nova perspectiva de la Selva a peu:"tenim les ermites de Paret Delgada i Sant Pere, El Molí del Rovellat i alguns masos amb molta història", argumenta. "És cert que a la Selva ens cal una major difusió per atraure el turisme, tant local com exterior, i això pot ser un primer pas", conclou el regidor.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia