Societat

medi ambient

embassaments

Posen vàlvules a Toran per no haver de buidar-lo

Endesa ha invertit 600.000 euros en les obres fetes a l'embassament

Endesa ha instal·lat dues vàlvules a l'interior de la galeria de pressió de l'embassament de Toran, a la Val d'Aran, amb l'objectiu de no haver de buidar-lo cada vegada que calgui fer treballs d'inspecció o manteniment. Aquesta complexa operació s'ha realitzat mitjançant maquinària de petites dimensions i un sistema de voladura controlada mitjançant càpsules de CO2 comprimides per fer la demolició de la galeria d'accés en roca viva i els 5 metres de tap de formigó.

L'obra ha suposat una inversió per a Endesa d'uns 600.000 euros i, segons la companyia, amb aquestes tasques es guanya en eficiència operativa, en seguretat i representa una notable millora ambiental.

L'embassament de Sant Joan de Toran té una capacitat de 48.900 metres cúbics, una profunditat màxima de 28,5 metres, i està situat a la cota 1.190 metres, a la conca del riu Toran, que discorre paral·lel a la frontera francesa. Prèviament als treballs ha calgut extreure tota l'aigua. Aquest buidatge ha comportat el rescat de 477 truites mitjançant la pesca elèctrica. Un cop finalitzat el mostreig i recollides les mesures biomètriques de tots els peixos, es van dipositar en una cisterna tancada amb oxigen i es van retornar al riu en el punt que van indicar els Agents Rurals. No es van trobar espècies foranes.

Les dues anteriors ocasions en què es va buidar l'embassament van ser el 2003, per reparar la presa, i el 2008, amb motiu dels treballs d'injecció i millora del revestiment de trams singulars de la galeria a pressió de la central.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia