l'opinió

La reforma de la Diagonal

El responsable del sindicat al Barcelonès defensa aferrissadament la necessitat de la transformació de l'avinguda per millorar la qualitat de vida dels veïns però critica que s'hagi inclòs l'opció C, no tocar-la, al costat de les dues de reforma

El govern de la ciutat ha decidit obrir un camp d'experimentació sobre la participació popular en la resolució dels assumptes públics amb el referèndum sobre el futur de la Diagonal. Des de CCOO del Barcelonès i de Catalunya fa anys que venim reivindicant la necessària comunicació dels dos ramals del tramvia existents al sud i nord de Barcelona a través de la Diagonal i que s'hi escometi una reforma integral, amb una preponderància del transport públic i de la ciutadania per sobre de l'automòbil privat. Reforma que, de totes formes, era necessària igual que la de la xarxa de bus urbà, ja que estava pensada per uns fluxos i una ciutat de fa més de 50 anys.

No és la primera vegada en els temps recents que l'equip de govern pren mesures inesperades i que han estat contestades per l'oposició, sense que aquesta situació comportés la demanda a la ciutadania del seu acord per emprendre una mesura determinada. Per tant, esperem que aquesta nova línia d'actuació no es limiti a aquest tema i es vagin obrint portes a una veritable democràcia participativa, que es complementi amb la democràcia representativa.

El que ens sembla una concessió gratuïta a l'oposició és que es plantegin dues opcions de reforma de la Diagonal, enfront d'una sola, l'opció C, que es confronti amb la reforma; perquè obre les portes a un debat de legitimitats en el cas que, tot i guanyant les dues opcions sumades en favor de la reforma, obtingui més vots la proposició contrària a aquesta. Posats a obrir un procés de consulta en aquest tema, creiem que el més lògic hagués estat preguntar si s'estava a favor d'una reforma que fes prevaldre la Diagonal com a espai per al transport públic i per als vianants, o senzillament en contra de la reforma i volguessin mantenir-la tal com està ara.

També creiem que la democràcia no és només l'expressió en moments puntuals de l'opinió de la ciutadania de forma directa, sinó que també se sustenta en un procés participatiu on es tingui en compte l'opinió i la participació de la societat a través de les seves organitzacions veïnals, sindical, socials, etc., i que un cop presa l'opció de reforma estaran en millors condicions per aprofundir en el tipus de reforma necessària, i de baixar al nivell de detall en funció del model de ciutat pel que globalment optem.

Des de CCOO del Barcelonès estem convençuts que la transformació de la Diagonal és d'una necessitat inqüestionable, va en favor de millorar la qualitat de vida dels ciutadans, promociona la mobilitat pública, l'estalvi energètic i la millora del medi ambient urbà i afavoreix els interessos dels ciutadans i ciutadanes que ens movem en funció del nostre treball. Per això, ha estat una demanda del sindicat des de fa anys.

Nosaltres, posant-hi una dosi considerable de bona voluntat, ens mirem la convocatòria de la consulta ciutadana en positiu, ens sembla que constitueix un precedent que no hem de menysprear. La qualitat democràtica de la nostra ciutat i el compromís i la participació dels ciutadans mereixen, potser, córrer el risc que el resultat no sigui el desitjat.

I cal considerar que, com que estem davant d'una votació per tots els ciutadans i ciutadanes de Barcelona, i ens congratulem que, sobre un tema prou important, es tinguin en compte tots els ciutadans majors de 16 anys censats al municipi; cosa que ens obligarà a totes les organitzacions que tenim opinió fonamentada sobre el tema a desenvolupar la nostra pròpia campanya. També ens sembla positiu l'intercanvi d'opinions, la defensa pública i raonada de les diverses posicions i la demanda de compromís i implicació ciutadana que suposa la consulta.

Precisament CCOO és de les organitzacions que té opinió i l'ha defensat fins i tot amb mobilitzacions al carrer. Estem a favor de la participació el més massiva possible, i estem a favor de votar positivament les opcions que comporten la transformació de la Diagonal (l'opció A i l'opció B), perquè permet connectar els dos ramals de la Diagonal i apropar a través del seu recorregut els llocs de treball i residència de molts treballadors i treballadores, perquè permet obrir a la societat una via avui ocupada per l'automòbil i perquè es una aposta per una ciutat mes sostenible i a la mida de les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona