Administracions

Calonge ha de pagar 135.000 euros a la vídua de Lluís Gamon

El jutjat número 2 de Sant Feliu sentencia la fundació, en mans del consistori, a abonar amb interessos l’assignació anual que Esther Medina reclama des del 2012

El seu marit va cedir la finca i 250 obres d’art amb aquest requisit el 1997

El jutjat de primera instància número 2 de Sant Feliu de Guíxols ha sentenciat que l’Ajuntament de Calonge –a través de la Fundació Gamon-Medina– ha d’abonar 135.017,50 euros a la vídua de Lluís Gamon, Esther Medina, en concepte del deute endarrerit entre els exercicis 2012 i 2019 arran del conveni de constitució de l’ens, el 1997. Com a contrapartida de la cessió al municipi d’un fons de 250 obres d’art i de la finca familiar del Putxet de la Cadira, el consistori, que el 1997 encapçalava Josep Roselló, va bastir la fundació i es comprometia a aportar 2 milions de pessetes anuals (12.000 euros) per al manteniment de la propietat. Però Medina va denunciar que el 2012, quan ja manava l’actual alcalde, Jordi Soler, només li van abonar la meitat, 6.000 euros, i que des d’aleshores no ha rebut més aportacions.

L’advocat de Medina, Joan Bigas, explicava ahir que “l’escriptura de donació presentava aquesta càrrega, a més d’un panteó familiar i protegir urbanísticament la finca”, de 2,28 hectàrees al litoral de Treumal –s’estén des de la carretera C-253 fins a la sorra de la cala Cristus–. Els diners anuals es preveien per a despeses de custòdia i conservació –a més de lajardineria– d’una propietat que Gamon –que va morir el juliol del 2004– i Medina conservarien en usdefruit vitalici.

Fonts del consistori explicaven ahir que tot just els havien notificat la sentència al migdia, ara en mans dels serveis jurídics. No és ferma, de manera que poden preparar recurs d’apel·lació, i per això ahir van declinar fer més declaracions. El municipi té cura de tasques de manteniment i vigilància de la finca. Però per pagar el deute no podria desprendre’s d’obres del fons, que també està blindat, segons Bigas.

LA XIFRA

135.017
euros
hauria d’abonar la Fundació Gamon-Medina, sota control del consistori, a la vídua de l’empresari.

Un llegat amb obres de Tàpies i Modest Cuixart

Entre el fons de 250 obres que Gamon va deixar en mans de la fundació hi ha diverses pintures i alguna escultura de figures com ara Antoni Tàpies o Modest Cuixart. Van ser dos dels màxims exponents del grup Dau al Set, molt ben representat en la col·lecció, amb altres peces de Joan Josep Tharrats o Joan Ponç, entre altres artistes contemporanis. Gamon destacava que eren peces allunyades dels circuits tradicionals i que podien atraure públic per dinamitzar turísticament la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona