Administracions

Badalona

Impostos que no convencen

Els governs en minoria de Badalona i Cerdanyola del Vallès no poden tirar endavant una nova proposta fiscal perquè l'oposició els la tomba

Tots dos municipis es veuen obligats a prorrogar les xifres del 2011

Per primer cop en la història, l'executiu de Badalona es veurà obligat a prorrogar les ordenances fiscals i les taxes municipals, després que el govern en minoria del PP no hagi estat capaç de convèncer amb la seva proposta ni una sola força de l'oposició. Els populars es van jugar la partida a una única carta, la de CiU, però la federació nacionalista va optar en l'últim moment per tombar uns números que, entre altres coses, segons el seu parer, no incorporaven prou bonificacions per a dos sectors clau en la creació d'ocupació com són l'empresarial i el comercial. Al PSC i ICV-EUiA ni tan sols se'ls va demanar l'opinió. Amb tot, a banda d'acusar Garcia Albiol de llançar una proposta “electoralista”, van bastir un discurs per justificar que el vot contrari era per les formes, però sobretot pel fons de la proposta.

La proposta fiscal que el PP volia aplicar el 2012 implicava la rebaixa de l'impost de circulació i de la taxa de construcció, així com la congelació de la resta d'ordenances. Es mantenien les excepcions i bonificacions actuals però no s'inventava res de nou, més enllà de voler cobrar als disminuïts la reserva d'aparcament a la via pública. Ni tan sols s'incorporaven nous avantatges per a les famílies més castigades per la crisi, més enllà de no apujar-los els impostos i de descomptar-los 7 o 8 euros de mitjana en l'impost de circulació. Però, malgrat que sabia que perdria la votació, l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, va voler escenificar que es quedava sol en la seva voluntat d'abaixar els impostos i va convocar un ple municipal. Allà, CiU va instar els populars a obrir una nova via de diàleg i pactar unes noves ordenances fiscals. I va esmentar una llarga llista de mesures que es podien portar a terme per intentar reactivar l'economia local. El PP, però, no en va fer cas.

En declaracions d'aquesta setmana, l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, responsabilitza CiU de frenar una nova proposta fiscal (“van marejar la perdiu i van fer servir arguments diferents en funció del dia”, sosté) i, malgrat el desacord inicial, Garcia Albiol no descarta presentar en pròxims plens propostes puntuals per incentivar l'economia. El 2012 els ciutadans de Badalona abonaran exactament les mateixes quantitats que en l'exercici actual.

Un cas gairebé idèntic és el de Cerdanyola del Vallès, on es prorroguen els impostos si no s'arriba a un consens en els pròxims dies. El govern en minoria socialista no va aconseguir aprovar la seva proposta en un ple extraordinari, ja que només va obtenir la complicitat d'ERC. CiU es va abstenir i el PP, ICV-EUiA i Compromís hi van votar en contra. Això vol dir que l'IBI augmentarà un 6,6% (a conseqüència del procés de revisió cadastral que està en marxa), quan l'executiu proposava un augment del 3,2% que, a la pràctica, representava la congelació del 65% dels rebuts.

Pel que fa a les escombraries, la taxa estava aprovada des del 2005, però l'aplicació va quedar en suspens fins que es deixés de rebre el cànon de l'abocador Elena. La taxa vigent serà de 56 euros per als veïns i d'entre 153 i 422 per a les indústries i comerços. La proposta del govern, “progressiva” en paraules de l'alcaldessa, Carme Carmona, preveia per als veïns una taxa d'entre 60 i 120 euros, en funció del valor cadastral de l'habitatge, i per al comerciants una taxa d'entre 76 i 212, amb bonificacions del 50% el primer any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona