Medi ambient

El govern prorroga un any més el carnet de boletaire, a Poblet

El govern creu que encara no hi ha prou dades per decidir l'extensió de la mesura a altres espais naturals del país

La previsió és que la pròrroga mantingui les característiques i la taxa aplicades en els anys anteriors

Disposar del carnet de boletaire continuarà sent un requisit indispensable a l'hora d'intentar omplir el cistell al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet i a la seva zona d'influència. El Departament de Territori i Sostenibilitat, a proposta de la junta rectora del parc, ha decidit prorrogar per a tot el 2017 el pla pilot que la Generalitat ja va posar en marxa a la zona el mes de setembre del 2012.

Durant dues anualitats, i a través d'aquest mecanisme, el pla pilot ha permès recollir dades sobre els usuaris i l'estat de conservació dels boscos. Però es considera que aquestes dades són encara insuficients per “tenir uns resultats més representatius i conclusius” que permetin “poder valorar una regulació de la recollida de bolets per a tot Catalunya”.

Dit d'una altra manera; en l'argument de la mateixa pròrroga s'explicita per què la mesura no s'aplica en altres boscos del país on determinats sectors també n'han plantejat la regulació. “Serà un cop es doni per acabada l'experiència de Poblet que es determinarà la possibilitat d'aplicar-la en altres llocs”, assenyalen des del Departament de Territori i Sostenibilitat. Són casos com el del massís de l'Orri (Pallars Sobirà i l'Alt Urgell), Setcases (Ripollès) o els Ports (Baix Ebre i Montsià), on es proposa l'obtenció d'un carnet gratuït que té finalitat bàsicament estadística.

Un cop s'ha aprovat el decret de la pròrroga, ara pertocarà fer el desenvolupament del reglament, que es preveu que estarà enllestit aquesta mateixa setmana. Amb tot, remarquen des del govern, “el sistema serà el mateix i no es preveu que s'hi incorporin novetats significatives respecte al funcionament d'anys anteriors”.

Així, si es mantenen les tarifes de la darrera campanya, el preu públic establert per obtenir l'autorització de collida de bolets a Poblet serà de 10 euros per a tota la temporada, per a majors de 18 anys, i de 5 euros per als menors d'entre 14 i 17 anys i jubilats. L'autorització diària val 3 euros per persona.

Per als empadronats i persones amb la condició de veïnatge als municipis de l'Espluga de Francolí, Montblanc, Prades i Vimbodí i Poblet, el cost és d'1 euro per a tota la temporada. L'autorització permet plegar com a màxim 6 quilos per persona i dia i la recaptació es reinverteix en actuacions en benefici de l'espai natural.

LA DATA

2012
Va ser l'any que
es va començar a aplicar la regulació dels boletaires als boscos del Paratge Natural de Poblet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona