Medi ambient

Les reserves d'aigua dels embassaments gironins remunten i se situen al 55%

Les pluges dels últims dies han fet augmentar el volum d'aigua a Boadella i Susqueda, però Sau continua més baix que a començaments d'any

Les pluges dels últims dies han fet augmentar les reserves d'aigua de les conques del Ter i de la Muga, de manera que, segons dades d'ahir, sumen un 54,8% de la capacitat total, gairebé dos punts per sobre del que registraven a principis de mes. En total, contenen 251,7 hm³ –la seva capacitat màxima és de 459,36 hm³–, tot i que un any enrere n'acumulaven 312.

L'augment en el volum d'aigua s'ha registrat sobretot al pantà de Susqueda, que, amb 140 hm³, està al 60,4% de capacitat. En tot cas, aquesta xifra està per sota el 72% de fa un any, en què hi havia 168 hm³. Aquest pantà d'Osor és el que registra les dades més positives, ja que cap dels altres dos embassaments situats en territori gironí arriben a estar per sobre de la meitat de la seva capacitat. Així, el de Darnius-Boadella, amb 30,25 hm³ emmagatzemats, està al 49,5%, i el de Sau, amb 80,51 hm³, al 48,7%.

Si en lloc d'agafar com a referència les dades d'un any enrere –que va ser especialment plujós– es té en compte la mitjana dels últims cinc anys en la mateixa data, la diferència més gran la trobem en el pantà de Susqueda, que tenia una mitjana de 173,69 hm³ contra els 141 hm³ actuals. El segueix Sau, on la mitjana de cinc anys enrere era de 102 hm³ i la d'ahir, de 80,51 hm³. I on es nota menys és al pantà de Boadella, amb una mitjana els últims cinc anys de 37,82 hm³ i de 34,12 hm³ els últims deu.

Canvi climàtic

Aquest balanç històric de les dades posa en relleu un cop més la disminució del volum d'aigua dels pantans gironins. De fet, l'escassetat d'aigua serà un dels principals problemes del futur, segons es desprèn del tercer informe sobre canvi climàtic a Catalunya , presentat ahir al migdia al Palau de la Generalitat i en el qual han intervingut 141 autors i 44 revisors procedents de totes les universitats públiques i dels principals centres de recerca de Catalunya. L'informe assenyala que, arreu de Catalunya, hi haurà una reducció de prop del 10% de la pluviometria a mitjan segle, durant totes les estacions de l'any menys l'hivern, cosa que provocarà una baixada dels recursos hídrics. En aquest sentit, l'informe alerta, entre d'altres, que la pèrdua de recursos absoluts serà rellevant a la conca del Ter, que serà de 23 hm³ i de 57 hm³ per als escenaris del 2021 i del 2051. Com a conclusió, en aquest capítol dedicat als recursos hídrics, s'indica que “l'estimació de la quantitat i la variabilitat dels recursos hídrics disponibles durant els propers decennis és un dels reptes principals de la planificació ambiental, socioeconòmica i territorial a Catalunya.” Diu l'estudi també que “la gestió dels embassaments es pot convertir en un element clau” en la preservació de les relacions riu-aqüífer a les parts baixes de la conca i en l'adaptació a les noves condicions hidroclimàtiques. (Més informació a les pàgines 26 i 27.)

LES XIFRES

10
per cent
menys de pluja arreu de Catalunya a mitjan segle preveuen els autors del tercer informe sobre canvi climàtic
251
hectòmetres cúbics
d'aigua acumulen en total els tres pantans que subministren les comarques gironines


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia