Medi ambient

medi ambient

contaminació a flix

La Generalitat certifica que hi ha sòl alterat fora d'Ercros

El conseller de Territori confirma que en les prospeccions geofísiques als cinc punts indicats pels ajuntaments de Flix i Riba-roja s'han detectat elements metàl·lics

Es faran sondejos per concretar el tipus de residus

Les sospites dels veïns de Flix i Riba-roja d'Ebre s'han confirmat. L'Agència de Residus de Catalunya ha confirmat que el sòl dels cinc punts indicats pels ajuntaments d'aquests municipis, situat al voltant del complex químic d'Ercros a Flix, està alterat. Així ho va explicar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en la reunió de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre que va tenir lloc a Amposta. “La feina sincronitzada entre els ajuntaments i la Generalitat ha donat resultat, hi havia unes sospites sobre uns abocadors incontrolats i s'han confirmat”, va dir Rull.

Així, en les prospeccions geofísiques realitzades s'ha detectat l'existència de residus metàl·lics en quatre indrets que són propietat d'Ercros i un cinquè que és municipal. Ara caldrà fer sondejos per determinar la naturalesa i l'origen dels materials, que segons extreballadors d'Ercros l'empresa química va enterrar en bidons fa dècades. Uns treballs que es duran a terme la setmana vinent i que el 25 d'abril es posaran en consideració del grup de treball de sòls contaminats de la comissió d'experts sobre la problemàtica ambiental a Flix. “Els experts ens indicaran com s'ha de procedir per descontaminar aquests punts”, va explicar el conseller de Territori. Una estratègia que es concretarà en la reunió de la comissió d'experts del 27 d'abril. L'Agència de Residus de Catalunya també ha revisat un antic refugi aeri, on no s'ha trobat cap residu emmagatzemat.

Fins ara Ercros ha negat cap abocament incontrolat fora del recinte fabril, tot i que també ha indicat que si es constata que hi ha residus tòxics procedents de la seua activitat se'n farà càrrec.

Divergències amb la PDE

Al marge de la contaminació al sòl de Flix, la comissió per la sostenibilitat també va abordar altres temes com ara el pacte de Rialb i la prova pilot d'injecció de sediments que es farà a l'Ebre a través d'un projecte Life. El govern i la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) continuen discrepant sobre el pacte de Rialb, que portarà aigua del Segarra-Garrigues a quatre municipis de fora de la conca de l'Ebre. Rull va insistir que no és un transvasament i la PDE reclama que es presenten les alternatives estudiades i el cost que tenen.

LA FRASE

Les prospeccions geofísiques han permès determinar que el sòl està alterat a l'exterior d'Ercros.
Josep Rull
CONSELLER DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia