Medi ambient

medi ambient

contaminació a flix

La neteja completa del pantà de Flix continua encallada

L’Ajuntament reclama a Acuamed que faci públic el calendari de les actuacions pendents d’executar i que fixe nous protocols per garantir la qualitat de l’aire

La rescissió del contracte amb FCC es complica

La descontaminació del pantà de Flix continua aturada. Els treballs es van paralitzar el gener del 2016 després de tres anys de dragatge de llots tòxics i, tot i que el nou director general d’Acuamed, Francesc Baratech, va anunciar a l’abril que els treballs pendents es reprendrien a l’estiu, no hi ha cap màquina treballant a l’embassament. De fet, ni tan sols hi ha un calendari previst. És per això que l’Ajuntament de Flix ha fet un requeriment a l’empresa estatal en què li sol·licita que prioritze i accelere la continuació de la neteja del pantà, on encara s’acumulen 79.300 metres cúbics de residus tòxics, un 10% del total que hi havia. “Tenim el compromís d’Acuamed d’execució de les obres, però sense cap data; per això hem fet un requeriment formal”, ha explicat l’alcalde de Flix, Marc Mur.

El retard en la represa de la descontaminació del pantà respon a la complexitat jurídica per rescindir el contracte amb Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), l’adjudicatària que va deixar l’obra a mitges. “Fins que no es resolgui el contracte amb FCC no es podrà adjudicar la resta dels treballs a una altra empresa”, ha assenyalat Mur. L’Ajuntament de Flix exigeix a Acuamed que presente abans de l’octubre un calendari amb les actuacions pendents d’executar a l’embassament de Flix. També reclama al Ministeri de Medi Ambient que garanteixi que abans de desembre del 2019 el pantà quedarà totalment descontaminat. I, per tal que els treballs pendents s’executen en les màximes garanties, l’Ajuntament de Flix proposa que s’estableixin nous protocols i sistemes de control de la qualitat de l’aire que respiren els veïns i el personal de l’obra. “Volem que la descontaminació es complete amb les màximes garanties tant per la seguretat de les persones com pel medi ambient”, ha dit l’alcalde de Flix.

D’altra banda, la comissió d’experts per a la problemàtica ambiental de Flix es va reunir la setmana passada. L’Agència de Residus de Catalunya encara no disposa dels resultats dels sondejos i prospeccions fets en els cinc punts de l’exterior de la fàbrica d’Ercros on es van detectar elements metàl·lics enterrats. “No es concretarà el pla de sanejament del sòl fins que els experts disposen del resultat de l’anàlisi del sòl”, ha manifestat Mur.

LA XIFRA

79.300
metres cúbics
de llots tòxics s’acumulen encara al pantà de Flix, que es va començar a descontaminar el 2013.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona