El govern de Rubí decideix suprimir l'ús de la planta de triatge

És conseqüència directa del canvi de model de residu mínim al de cinc fraccions

Després de vuit anys d'existència, la planta de triatge de Rubí deixarà de donar el servei de selecció manual de la fracció resta. Encara que tot indica que l'equipament es destinarà en el futur a la selecció d'envasos, l'oposició es va queixar de falta d'informació durant el ple, tot deixant entreveure que hi ha el risc que els costos econòmics de la decisió siguin massa elevats. En aquest sentit, la mesura només va tenir l'adhesió dels dos partits de l'equip de govern (PSC i ERC), mentre que ICV-EUiA i ACR es van abstenir, i CiU i el PP hi van votar en contra.

El regidor d'ACR Sergi Garcia va acusar l'equip de govern de «manca de voluntat política» d'invertir en la planta de triatge, i va apuntar que el model de gestió de residus de Rubí «és el generalista de la regió metropolitana». Xavier Reinaldos, de CiU, encara va ser més concret, i va etzibar que «si ara es pagava menys a l'hora de portar la brossa a l'abocador de Coll Cardús era, precisament, gràcies al triatge». Rafael Páez, del PP, es va preguntar quina despesa podria suposar «la supressió de dos anys de contracte», i la portaveu d'ICV-EUiA, Marta Ribas, es va fer eco del fet que «els actuals treballadors no tenen garanties de ser recol·locats». En qualsevol cas, això sí, va reconèixer que «el model de recollida de les cinc fraccions és més efectiu», tot i que l'aposta pel residu mínim es va fer quan governava la seva formació.

Canvi de model

La defensa de l'equip de govern la va fer el segon tinent d'alcalde, Josep Manuel Castro, que va recordar que «la planta de triatge té un cost de més d'un milió i mig d'euros amb una efectivitat de només el 15%», i va contradir ACR quan va dir: «Sí que s'hi han fet inversions». De fet, la voluntat d'eliminar la planta de triatge ve de molt abans, de l'abril del 2008, quan el regidor de Gestió de Residus, Jordi Peiró, va dir: «Està provat que no funciona, no només a Rubí, sinó també a altres municipis que també l'han aplicada.» Va ser llavors quan es va canviar al model de recollida de les cinc fraccions –envasos, paper-cartró, vidre, orgànica i resta–. S'ha de tenir present que al nou centre de tractament de residus de Vacarisses, que s'obrirà aquest any al costat de l'abocador de Coll Cardús, s'hi preveu la selecció de la fracció resta no de manera manual com a Rubí, sinó automàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona