Medi ambient

Societat

Previsió de més bolets a Poblet, on es manté el carnet boletaire

El govern posarà sobre la taula aquesta mateixa tardor si la mesura passa a ser definitiva en el cas de Poblet i si es fa extensiva a més llocs

El Centre Tecnològic Forestal estima que la temporada a Poblet pot ser millor que l’anterior

Nova campanya de bolets que, un any més, requerirà de carnet boletaire per a aquelles persones que en vulguin anar a buscar al bosc de Poblet. Territori i Sostenibilitat manté la prova pilot al paratge natural d’interès nacional (PNIN) de Poblet i la seva àrea d’influència i, des del passat 29 de setembre, ja s’expedeixen els carnets específics per poder recollir bolets en aquesta zona regulada, que comprèn 3.520 hectàrees, majoritàriament del terme municipal de Vimbodí i Poblet (2.276 hectàrees), però també extensiva als termes municipals de l’Espluga de Francolí, Montblanc i Prades.

La mesura, que s’aplica des del 2012, ha estat prou acceptada a la comarca i, per això, cinc anys després, caldrà fer balanç per decidir-ne l’aplicació definitiva i si es fa extensiva a altres zones de Catalunya. En aquest sentit, la directora del PNIN de Poblet, Ester Trullols, apunta la necessitat de posar sobre la taula el debat aquesta mateixa tardor i prendre una decisió. “El preu és simbòlic i els diners que es recapten es reverteixen en el bosc”, recorda Trullols i hi afegeix que “el bosc té una propietat, la gent ho ha entès i no hi ha contraris a la mesura”. D’aquí que seva aposta sigui mantenir d’una manera o altra aquesta regulació als boscos de Poblet i trasllada el debat a si cal extrapolar la mesura, admetent que el fet de ser un paratge públic en facilita l’aplicació.

El carnet, nominal i a un preu de 10 euros per temporada per als no locals i d’un euro per als residents a la zona, permet recollir un màxim de sis quilos de bolets al dia. L’any passat, 1.434 persones van sol·licitar el permís, de què més d’un miler eren veïns de la zona, mentre que la resta provenia de comarques limítrofes, ja fossin de la zona de Tarragona o de Lleida. Els diners recaptats, explica la directora del PNIN de Poblet, es van destinar a repintar els arbres que formen part d’un itinerari micològic pel bosc.

Segons dades del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) recollides per l’agència ACN, aquesta temporada, la producció de bolets a la zona dels boscos de Poblet es preveu similar i fins i tot un mica millor que la de l’any passat. Tot i que va amb retard per la calor i la sequera, es pot superar lleugerament la mitjana dels darrers anys, estimada en 60 kg/ha a l’any.

LA XIFRA

73.000
tones de bolets
s’estima que aquesta temporada produiran tots els boscos catalans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona