La nova planta de residus de Mataró funcionarà en fase de proves a l'estiu

El conseller de Medi Ambient visita la instal·lació, on s'aprofitarà la brossa per produir energia

Els residus que arribin al centre integral de valorització de residus del Maresme en la fracció rebuig se sotmetran a un tractament mecanicobiològic que permetrà recuperar els materials aprofitables –paper, metall, envasos– i també separar la matèria orgànica. Les restes que no es puguin aprofitar es traslladaran a la incineradora, que es troba a tocar de la nova planta de valorització, mentre que la matèria orgànica se sotmetrà en un procés de compostatge aeròbic, a través del qual s'obtindrà un material apte per a la construcció d'obra pública, o bé serà objecte d'un altre procés que la convertirà en biogàs. «Això no vol dir que hàgim de continuar insistint molt en la separació en origen», va comentar l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Barón, que és el president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.

Residus com a recurs

El centre de valorització, però, no només té l'objectiu d'optimitzar el reciclatge. També servirà per produir energia. Per això es van instal·lar plaques fotovoltaiques a la coberta de la instal·lació, que produiran 400.000 KWh/any. A més, la incineració de la brossa suposarà la producció de fins a 80 milions de KWh/any, que equivalen al consum elèctric de 80.000 persones. D'altra banda, el biogàs que es generi en el procés de digestió anaeròbica suposarà fins a 13 KWh/any.

La planta, que es preveu que comenci a funcionar en fase de proves al juliol, ocupa un espai de 30.000 m² i donarà treball a una trentena de persones. L'obra ha costat 80,7 milions d'euros, tots finançats per la Generalitat.

Argentona passa a formar part d'una xarxa d'escoles verdes

L'Ajuntament d'Argentona és un dels impulsors de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), que ahir es va constituir a Barcelona en un acte que va presidir el conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Francesc Baltasar. La XESC està formada per les xarxes locals que promouen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya i la Xarxa d'Escoles Verdes de la Generalitat. Per tant, la XESC queda definida com una xarxa de xarxes d'escoles que desenvolupen programes d'educació per a la sostenibilitat. En total, la conformen 860 centres de tot Catalunya. A banda d'Argentona, els altres municipis implicats en aquesta iniciativa són Barcelona, Lleida, Montmeló, Sant Esteve Sesrovires, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Vilanova i la Geltrú.

El Maresme, un referent

Al final de la visita, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar (ICV-EUiA), va destacar la feina que s'està fent a la comarca per millorar la separació de la brossa. «El Maresme és una de les comarques més avançades de Catalunya pel que fa al reciclatge», va a puntar Baltasar, que hi va afegir que la comarca «ha de ser una referència per a Catalunya, Espanya i Europa». Concretament, el 37,1% dels residus que es van generar el 2008 a la comarca es van reciclar, mentre que al conjunt de Catalunya la xifra va ser una mica més inferior, del 34,4%. Al Maresme, el 63% dels residus acaben al contenidor gris, al del rebuig. És la fracció més nombrosa en comparació amb l'orgànica (10%), vidre (4%), el paper (5%) o els envasos (2%). El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme aprofitarà els residus no reciclats per convertir-los en electricitat, en biogàs o en material constructiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona