Medi ambient

Els gironins surten al carrer en defensa del planeta

Reclamen accions immediates als governs en diversos actes celebrats a les poblacions gironines

Girona viu, amb més de 5.000 persones, la manifestació més multitudinària en favor del clima

La manifestació més gran que s’ha fet mai pel clima va recórrer ahir a la tarda el centre de Girona. Més de 5.000 participants, la majoria joves, van exhibir i cridar nombrosos eslògans al llarg del recorregut, entre els quals “There is no Plan (ET) B” o “Ni un grau més ni una espècie menys”. La manifestació va tenir un dels punts àlgids a la plaça Independència, quan els organitzadors van demanar als assistents que s’estiressin un parell de minuts a terra per escenificar l’extinció humana. La manifestació, que va sortir d’una plaça del Vi plena fins a vessar, va transcórrer per Santa Clara i posteriorment va seguir l’avinguda Jaume I i va acabar davant de la delegació del govern català a Girona. La manifestació estava organitzada per una quinzena d’entitats gironines que, durant tota la setmana, han dut a terme diverses accions que han culminat avui amb la vaga mundial pel clima. Segons un portaveu de Rebel·lió o Extinció Girona, una de les entitats organitzadores, Jordi Mateu, amb manifestacions com les d’ahir s’ha de fer palès que “ha de ser des del carrer que s’obligui els governs, empreses i institucions a canviar de rumb”, i va advertir als polítics que n’estan “farts de paraules buides, mocions i declaracions que no tenen cap mena de contingut” i que els governs els facin servir per fer “propaganda política”. En aquesta línia, Jordi Mateu va convidar les formacions: “Perquè es posin al nostre costat per seguir remant”, sobretot després de veure el volum de mobilització que van aconseguir ahir, un dia farcit de manifestacions arreu del territori.

Ja al matí, els estudiants de secundària van començar a escalfar motors a Girona amb una manifestació que va reunir prop de 600 joves. Encapçalada per un pancarta en què es podia llegir “Buidem les aules, defensem la Terra”, els joves van improvisar un recorregut de més d’una hora de durada per les principals vies de la ciutat. Els manifestants portaven petites pancartes de cartró amb lemes molt variats. “En guerra per la Terra”, “No és un canvi, sinó una emergència” i “Menys pol·lució i més educació” van ser algunes de les consignes més corejades.

A la Selva, més de 300 alumnes dels centres escolars d’Anglès (el Fedac, l’escola Pompeu Fabra i l’institut Rafel Campalans) van participar en un acte als jardins de Can Cendra contra l’emergència climàtica. S’hi van llegir poemes i un manifest, i hi va intervenir l’alumne del Campalans Joan Parlon, que ha proposat a l’Ajuntament mesures de defensa del medi ambient, com ara controlar abocaments irregulars i netejar l’entorn del Ter.

A Banyoles, la convocatòria va servir perquè el fa poc creat grup local de Friday for Future reunís una trentena de persones. Una de les imatges més gràfiques de la jornada al Baix Empordà, va ser el personal de l’Hospital de Palamós participant de la iniciativa, però molt especialment els centres escolars, que, com en diverses poblacions gironines, van fer una diada especial, fent activitats i xerrades.

A Olot, prop de 150 persones es van reunir davant de l’ajuntament a mitja tarda. Hi va haver intervencions de mainada i la lectura d’un manifest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona