Medi ambient

L'ARGENTERA

Una defensa aferrissada

La plataforma Defenterra lluita per mantenir intacte el paratge de Coll Rodó, on volen fer una pedrera

S'han recollit més de 700 signatures contràries a l'explotació

Enfilar la carretera que condueix fins a l'Argentera (Baix Camp) es un repte per als més atrevits, però el resultat val la pena. En arribar-hi, trobes un poble a la vall entre unes muntanyes que fan venir ganes d'explorar-les. Allà tothom es coneix, des dels pocs que hi viuen tot l'any fins als que hi estiuegen de tota la vida. A molts d'ells els preocupa què passarà si s'acaba construint una pedrera, el projecte de la qual el Departament de Medi Ambient està estudiant.

La plataforma Defenterra ha sortit en defensa del valor paisatgístic d'aquest entorn, i no és gens estrany. Per visualitzar de manera global on es construiria la instal·lació, cal tornar a agafar el cotxe i pujar carretereta amunt fins al castell d'Escornalbou, des del qual es pot copsar la repercussió de l'obra. Des del poble no se'n veuria l'impacte, però l'explotació trencaria el paisatge d'alzines sureres, pins i margallons, i esquerdaria l'hàbitat de senglars, guineus, perdius i àligues cuabarrades. A més, arribaria gairebé al poble de Vilanova d'Escornalbou, el veïnat del qual diu que s'acabaria contaminant la riera, i a Colldejou, on en patirien els efectes perquè s'obriria una carretera a través d'una pista forestal per permetre el pas dels camions que traslladessin els àrids extrets. El que sí que veuen i noten a l'Argentera és l'impacte de la pedrera de Puigmarí, que comprèn els municipis de Duesaigües i Riudecols, on s'estan menjant la muntanya.

Els veïns i veïnes contraris a l'obra lamenten que s'utilitzi com a reclam el “mite” que hi haurà feina per a la gent del poble, perquè diuen que la majoria són persones grans, i els que no ho són, ja tenen un lloc de treball. La presidenta de l'entitat ecologista, Tecla Martorell, demana a tothom que s'informi bé sobre el projecte, perquè “quan s'està informat, es pot tenir un criteri” per valorar-ne els beneficis i els perjudicis. Ja s'han organitzat excursions per conèixer el lloc de l'explotació i xerrades informatives. També s'han recollit signatures (més de 700) per presentar al·legacions al projecte quan surti a exposició pública.

Línia MAT i parc eòlic

La tranquil·litat que es respira quan s'arriba a l'Argentera queda desvirtuada no només per la inquietud que hi ha ara arran el debat sobre la construcció de la pedrera, sinó també pel fet que és un paratge que ja haurà de suportar els inconvenients del pas, molt a prop, d'una línia de molt alta tensió, de 475.000 volts. I no tan sols això: la zona està envoltada de gairebé un centenar de molins del parc eòlic de
Pradell-l'Argentera. Els habitants consideren que ja n'hi ha prou i no entenen com és que tota aquesta àrea no està integrada en la xarxa PEIN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona