La PDE diu que amb el Sénia a la conca de l'Ebre serà més fàcil fer un transvasament

L'Aragó rebutja la mesura, benvista pel govern valencià

Un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, va valorar molt negativament l'esborrany presentat pel Ministeri de Medi Ambient. Segons Panisello, «és una maniobra per aplanar el camí i poder fer el transvasament al nord de Castelló, que serà legal si el riu Sénia forma part de la demarcació de l'Ebre». «Ens estan donant la raó, quan diem que el canal Xerta-Sénia és un transvasament encobert», va afegir-hi Panisello.

L'esborrany de reial decret que modificaria les conques hidrogràfiques del Xúquer i de l'Ebre va ser presentat dilluns passat davant del Consejo Nacional del Agua. La proposta planteja l'annexió de la conca del riu Sénia a la demarcació hidrogràfica de l'Ebre, tenint en compte criteris de veïnatge i de proximitat, ja que la conca del Sénia no limita amb la resta de conques de la demarcació del Xúquer, però sí amb la resta de la demarcació de l'Ebre. La proposta, que interpreta els criteris de veïnatge de la directiva marc d'aigües i de la modificació de la llei d'aigües, encara ha de ser debatuda a la comissió permanent del consell estatal de l'aigua. Tot i així, les reaccions no s'han fet esperar, i el govern d'Aragó ja ha rebutjat «frontalment» el canvi de conca. En primer lloc, perquè incorporaria nous usuaris a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), amb canvis en l'àmbit territorial de la planificació i en el pes territorial i de població de cada comunitat autònoma. De fet, el conseller d'Aigua del govern valencià, José Ramón García Antón, sí que ha defensat la mesura i ha recordat que el Sénia hauria de pertànyer a l'Ebre, ja que és la seua conca més propera i d'aquesta manera es compliria la directiva europea. A més, la incorporació de la conca del Sénia a la CHE faria que el País Valencià tingués més superfície a la conca de l'Ebre, i per tant hi guanyaria en influència política.

En canvi, el conseller de Medi Ambient del govern d'Aragó, Alfredo Boné, va advertir que la incorporació del Sénia a la conca de l'Ebre podria tenir «conseqüències importants». Segons Boné, els usuaris de la conca del Sénia passaran a ser «receptors naturals» d'uns recursos hídrics als quals fins ara no tenien dret. «Per tant, es farà possible la transferència de recursos, una mesura que actualment necessitava la incorporació a la llei del Plan Hidrológico Nacional», va dir Boné.

«Boicot» a l'acte del 19

GUSTAU MORENO

La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha volgut denunciar les «pressions molt fortes» que estaria fent la Generalitat per «boicotejar» la concentració del 19 d'abril contra les obres dels pous d'emergència que s'estan construint a Vinallop. Uns pous que estan vinculats a la descontaminació del pantà de Flix, però que la PDE i la Unió de Pagesos creuen que serviran per reforçar el minitransvasament a Tarragona. Segons el portaveu Joan Antoni Panisello, responsables de la direcció general de Carreteres haurien amenaçat amb una multa el propietari de la finca en què s'ha de fer la concentració reivindicativa de diumenge, una convocatòria que el 28 de març passat ja es va haver d'ajornar a causa de la pluja. «L'home primer es pensava que era una broma; però després li van dir que si no despintava el mural reivindicatiu li obririen un expedient sancionador, ja que podia distraure els conductors que circulen per l'eix de l'Ebre», va concloure Panisello.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona