JORDI ZAPATA LA VALL DE BIANYA

«Només ho pots fer si hi ets molt aficionat»

La intenció del SMC és que a cada comarca hi hagi un coordinador d'observadors. A la Garrotxa ja existeix una mínima estructura, al capdavant de la qual hi ha en Jordi Zapata, un expert autodidacte en tota mena de qüestions relacionades amb l'entorn natural, que ha esdevingut un referent per aquells que volen informar-se sobre la salut mediambiental de la comarca. A casa seva, al Pujolet de la Vall de Bianya, té una estació manual instal·lada per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), a la qual transfereix informació cada dia. L'estació disposa d'una gàbia amb tots els aparells bàsics (termòmetre de màxima i mínima, anemòmetre, evaporímetre...), un pluviògraf, un pluviòmetre i un tanc d'evaporació, amb el qual es pot calcular l'aigua que s'evapora. «És molt útil per a preveure els riscos d'incendi», aclareix Zapata.

Des de fa temps és vigilant i observador del SMC i alhora coordina un grup de cinc observadors més: Pep Colldecarrera, de Santa Pau; Marisa Llongarriu, del Casal dels Volcans d'Olot; Carme Clapera de la Cometa de Montagut; Agustí Reverter, de les Planes d'Hostoles, i Xavi Berruel, de Lliurona (Alta Garrotxa). Habitualment s'hi posa en contacte un cop al mes.

Mentre que a l'AEMET li transmet les xifres que recull dels aparells de casa seva, al SMC de moment només li pot transferir –a més de les alertes d'algun fet destacable– observacions visuals o dades que no s'hagin recollit amb els aparells de l'Estat. Per enviar-ho, els observadors de la XOM disposen d'un espai d'internet d'accés restringit. Hi expliquen, per exemple, el tipus de núvols que hi ha hagut, si ha nevat o ha pedregat, si hi ha hagut boira o glaç (que són uns meteors que les estacions automàtiques no detecten) i comentaris sobre la vegetació i la fauna (si ja han començat a florir uns determinats arbres, si determinats ocells han començat a migrar, etcètera). No pot escapar-se'n ni un sol dia. «Això només ho pots fer si t'agrada el tema, si realment hi ets molt aficionat. Si no fos així, al cap de poc ho deixaries estar», assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona