Medi ambient

medi ambient

L'exalcalde de Sitges esquiva la presó pel cas de l'abocador

Pere Junyent, multat amb 12.240 euros després de declarar-se culpable i rebre una considerable rebaixa de la pena demanada pel fiscal

L'exalcalde va mantenir un abocador de residus il·legal en ple parc natural del Garraf

L'exalcalde de Sitges Pere Junyent (CiU) haurà de pagar una multa de 12.240 euros per haver mantingut un abocador il·legal en ple parc natural del Garraf tot i haver-se compromès a tancar-lo. Junyent, que va ser alcalde de Sitges del 1995 al 2003, va declarar-se culpable ahir a l'Audiència Provincial de Barcelona. El fiscal de Medi Ambient va rebaixar notablement la pena, que en un principi arribava als sis anys de presó i 72.000 euros de multa. Un canvi del fiscal a l'hora de tipificar el delicte, que va passar de ser contra els recursos naturals i el medi ambient a ser un delicte de dipòsit de residus, i el retard amb què se celebra el judici (la denúncia per l'abocador va presentar-la ICV el 1999) motiven la reducció de la pena. En arribar a un pacte amb el fiscal i admetre la seva culpabilitat, Junyent va evitar el judici.

La declaració de Marcé

L'actual regidor de l'oposició de Sitges del grup independent Nou Horitzó i exresponsable d'Urbanisme durant l'etapa de Junyent com a alcalde, Lluís Marcé, està acusat del mateix delicte, i també s'enfronta a una pena de 12.240 euros de multa. A diferència de Junyent, el regidor va mantenir la seva innocència, insistint que mai no va gestionar l'abocador i va sotmetre's al judici. Marcé afirma que la responsabilitat recavava en l'exregidor de Medi Ambient de CiU Marcel·lí Ginel, que no ha estat imputat en el cas.

El regidor reconeix que signava el vessament a l'abocador de runes d'obres menors que recollia l'Ajuntament; Marcé, però, diu que l'alcalde no l'havia fet coneixedor del seu compromís amb la Diputació de Barcelona i amb l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes (municipi al qual pertany l'abocador) de tancar el recinte i restaurar-lo. Durant el judici van declarar com a testimonis un guàrdia civil, un treballador de Lobbe –l'empresa que recollia els residus per a l'Ajuntament de Sitges–, un guàrdia forestal i el regidor d'ICV que va posar la denúncia a la fiscalia de Medi Ambient, Gabi Serrano. En la seva darrera intervenció, el fiscal va mantenir que Marcé “tenia responsabilitats en els fets”; no obstant això, la defensa del regidor va mostrar-se satisfeta del fet que cap dels testimonis assenyalés l'acusat com a responsable de l'abocador, i està ara en espera de la sentència. “Fa onze anys que penso en això cada dia, quan vaig a dormir i quan em llevo. No sé per què estic aquí”, va dir Marcé als mitjans de comunicació a la sortida del judici.

El regidor d'ICV, actual responsable de Cultura i Cooperació de Sitges, va apuntar a la sortida de l'audiència que mai no va voler “presó per a cap persona” quan va interposar la denúncia. Gabi Serrano també va reconèixer la seva sorpresa perquè l'exregidor de Medi Ambient de Sitges no ha estat mai citat a declarar pel cas.

LA DATA

17.02.1997
és la data
en que l'exalcalde de Sitges es va comprometre a tancar l'abocador, un acord que va incomplir durant anys.

LA FRASE

No sé per què estic aquí. Mai no he estat responsable de l'abocador, no he tingut res a veure
Lluís Marcé
Exregidor d'Urbanisme i actual regidor de Nou Horitzó


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona