Medi ambient

Els ecologistes consideren insuficient la sanció de l'Estat a la central d'Ascó

Apaguem les Nuclears alerta que els 15,4 milions es podran pagar amb només 25 dies de facturació

«L'únic històric aquí és la presa de pèl que intenten el ministre Sebastián i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN)», va afirmar ahir la plataforma Apaguem les Nuclears, que diumenge ha convocat una marxa a peu des de Camposines fins a Ascó. A través d'un comunicat, el col·lectiu va advertir que Ascó I ingressa cada dia 600.000 euros, i que l'empresa titular pagarà la multa amb 25 dies i 16 hores de facturació. «La fuita va produir-se sense declarar-la durant 72 dies, i per tant Iberdrola i Endesa encara han guanyat la facturació de 46 dies i 8 hores més», conclouen.

Per la seua banda, Ecologistes en Acció ha exigit al Ministeri d'Indústria que faci efectiu el cobrament de la multa, tot recordant que la sanció que va imposar-se a Vandellòs II l'any 2006 ha trigat molt a pagar-se, pels recursos presentats per l'empresa. Segons l'entitat, el més aconsellable és la clausura i el desmantellament de la central, ja que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) «no està capacitada per administrar les centrals nuclears catalanes». A banda, el Gepec assenyala que la sanció a la central d'Ascó hauria de ser el triple de l'actual (46,2 milions), tot i que si s'arribés a conèixer el total de la fuita s'elevaria la gravetat de l'accident, i caldria retirar la llicència a Endesa i plantejar el tancament de la planta. Segons el Gepec, continua sense saber-se l'abast real de la fuita, com a conseqüència de les «dificultats» que el CSN hauria posat a la investigació de la fiscalia de Medi Ambient.

Finalment, Greenpeace va reiterar que la sanció és «insuficient», i va acusar el Ministeri d'Indústria de «voler girar full». En declaracions a ACN, el portaveu Carlos Bravo va advertir que Indústria ha fet els càlculs a partir de la denúncia de Greenpeace, sense tenir en compte que els mesos anteriors la central ja emetia material radioactiu al medi ambient.

L'empresa podria presentar recurs

GUSTAU MORENO

L'empresa titular de la nuclear d'Ascó ja ha rebut la notificació oficial de la sanció imposada pel Ministeri d'Indústria, i l'està «examinant» per decidir si presenta algun tipus de recurs, com ja va fer l'any 2006 amb la multa que va rebre per l'incident a la central de Vandellòs II. Així ho van explicar ahir fonts de l'ANAV, que van insistir que fins que no acabin d'examinar la sanció no decidiran si l'empresa assumeix el pagament dels 15,4 milions que els ha imposat l'Estat.

D'altra banda, ahir van continuar les reaccions polítiques. L'alcalde de Flix i senador, Pere Muñoz (ERC), va demanar que la multa s'inverteixi per «reactivar i diversificar l'economia» d'Ascó i els pobles veïns, així com en incrementar els recursos del pla d'emergència nuclear, «obsolet en alguns aspectes». Amb tot, Muñoz va assenyalar que els fets van ser «prou greus» perquè s'hagués imposat a la nuclear «una multa encara més alta». A banda, la diputada republicana Marta Cid va lamentar que el CSN encara no hagi comparegut al Parlament català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona