La CHE desembassa aigua de Flix per frenar el creixement d'algues

El director de Sebes reclama un cabal més elevat al meandre tot l'any

La proliferació de macròfits al tram català de l'Ebre ha afectat fins i tot el sistema de mesura de cabals en les estacions d'aforaments que la CHE té a Ascó i Tortosa. Segons la CHE, el creixement de la vegetació modifica la velocitat de l'aigua i també l'alçada, per la qual cosa ha hagut de buscar un altre sistema, basat en ultrasons, per determinar el cabal del riu en aquests punts. A més, el creixement d'algues dificulta la navegació.

Amb el desembassament d'ahir es pretén frenar el creixement de la vegetació. Amb tot, el director de la Reserva Natural de Sebes de Flix, Pere Josep Jiménez, va denunciar que les crescudes controlades de l'Ebre aigües avall de l'embassament de Flix són insuficients per garantir el «cabal necessari» per al meandre de Flix, un tram de cinc quilòmetres del riu on «pràcticament no passa aigua durant tot l'any». Segons Jiménez, la CHE va acordar que el meandre assoliria com a mínim un cop al mes el cabal «suficient» per millorar l'estat de l'Ebre en aquest tram.

El director de la Reserva Natural va explicar que l'aigua que baixa pel riu «només passa de manera excepcional» pel meandre, de manera que «no es garanteix mai un cabal mínim constant». És per això que Jiménez reclama una major periodicitat en els desembassaments controlats, ja que ajudaria a millorar l'estat d'aquest tram de l'Ebre, evitant la proliferació de plantes aquàtiques al meandre de Flix. Aquesta vegetació perjudica les instal·lacions agrícoles i industrials i afavoreix la reproducció de la mosca negra i la proliferació d'espècies invasores com el musclo zebrat.

Finalment, el director de la Reserva de Sebes va dir que enguany i el 2008 són uns «anys hidrològics perfectes», de manera que «el riu funciona bé i llavors disminueixen les seves problemàtiques».

Control del musclo zebrat

Tècnics de la CHE s'han desplaçat aquesta setmana a Anglaterra per conèixer in situ l'aplicació del mètode de biobales contra la plaga del musclo zebrat, un sistema estudiat per la Universitat de Cambridge. Concretament es tracta d'alliberar unes partícules de clorur potàssic per atacar el mol·lusc invasor, una sal que és particularment tòxica per al musclo zebrat mentre que és inert per a la major part de la fauna aquàtica. Les proves es duran a terme en espais tancats, tot i que s'està investigant la possibilitat d'aquest sistema a cel obert.

D'altra banda, aquesta setmana la CHE ha posat en marxa la quarta campanya de mostrejos de larves de musclo zebrat. Fins a la primera quinzena d'octubre es faran un total de 870 mostrejos en els 63 embassaments de la conca de l'Ebre. Una actuació que forma part del pla de xoc de la CHE, que també inclou un estricte control dels accessos als embassaments navegables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona