Medi ambient

CERDANYOLA DEL VALLÈS

La UE es desentén de la restauració de l'abocador de Can Planas

CATALUNYA Medi Ambient diu que la decisió l'han de prendre les autoritats competents; en aquest cas, l'Àrea Metropolitana PLATAFORMA Els antiabocadors treballaran perquè es declari sòl contaminat i no s'hi pugui edificar

L'esperat pronunciament del comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik, en què havia d'anunciar quina era la millor opció per a la restauració ambiental de l'abocador de Can Planas de Cerdanyola, ha quedat en res, després que la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea enviés una carta a l'alcaldessa de Cerdanyola el 13 de juliol en què es renta les mans pel que fa a la decisió que s'ha de prendre. En la missiva, es diu que “el tancament i la rehabilitació final” dels abocadors segueixen un procediment “que depèn de cada emplaçament” i que la tria de la millor solució “exigeix normalment el dictamen d'un expert concret que conegui l'abocador”. Després de repassar breument les diverses solucions tècniques que hi ha per a la restauració dels abocadors, la carta de la Comissió Europea es remet a la directiva europea sobre residus i afegeix que “la decisió quant a les solucions tècniques més adequades han de prendre-la les autoritats nacionals competents cas per cas d'acord amb la legislació nacional i de la UE”. El text conclou amb aquesta frase: “Lamentem no poder donar-li assessorament tècnic més detallat”.

Les reaccions

En vista d'aquesta resposta, l'alcaldessa, Carme Carmona, explicava ahir que el consistori s'adreçarà als responsables de l'antiga Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana perquè n'assumeixin la responsabilitat, després d'haver autoritzat anys enrere l'abocament de residus a Can Planas.

La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors considera que és “la clàssica resposta burocràtica” i que no va “al quid de la qüestió”. El col·lectiu es proposa, a partir del setembre, “cercar i forçar la via legal perquè l'àmbit de Can Planas es declari sòl contaminat d'acord amb el reial decret llei 9/2005”, una decisió que comportaria que no es pogués edificar a l'entorn de l'abocador. Des del 2002, l'Ajuntament i la Generalitat estan planificant el creixement urbanístic de la ciutat a l'àmbit de la plana del Castell –l'antic Centre Direccional–, on hi ha Can Planas i el sincrotró.

Consultes d'ERC i el PP

Abans que la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea enviés la carta a l'Ajuntament de Cerdanyola, els grups parlamentaris europeus d'ERC i el PP ja van formular preguntes a Potocnik sobre Can Planas. En la resposta a ERC, el comissari de Medi Ambient es va limitar a dir a l'abril que es posaria en contacte amb les autoritats espanyoles competents “per avaluar la situació de l'abocador”.

Encara no s'ha encarregat el segon estudi

C.A.F.

La petició del PP de demanar a la UE assessorament sobre Can Planas va néixer unes setmanes després que l'anterior govern de Cerdanyola (PSC-CiU) acordés demanar el desembre del 2010 un segon informe amb més solucions per restaurar l'abocador de Can Planas. La decisió va deixar en suspens l'elecció del projecte de restauració aprovat pel ple el maig del 2009. Aquest segon estudi havia de complementar les alternatives de restauració que la consultora Idom havia presentat al final del 2008. L'abril d'aquest any des del consistori s'assegurava que s'estava redactant el plec de clàusules amb la intenció d'adjudicar el concurs abans de les eleccions municipals del maig i poder disposar dels resultats set mesos més tard. L'alcaldessa explicava ahir que el procés de licitació encara no s'ha fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona