Medi ambient

Onada de sal

Les administracions tiren sal a les carreteres per combatre les gelades

Comença a arribar l'onada de fred, que s'intensificarà demà i el cap de setmana.

Ahir va nevar al Montseny i a Olot i avui no es descarta que nevi a cotes baixes

Interior no descarta tallar carreteres en funció del glaç

L'onada de fred ja ha començat a arribar a les comarques gironines, i serà a partir d'avui quan es notarà amb força l'impacte. Per això les administracions han posat en marxa ja l'operació per tirar sal als carrers i carreteres, i així evitar al màxim possible accidents provocats per les glaçades. A més, per avui les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya apunten a una possible generalització de les nevades. De fet, ahir al vespre ja va començar a nevar a la Catalunya central, i va afectar punts del Montseny com Sant Hilari i zones de l'eix transversal, i a mesura que entrava la nit va anar guanyant en intensitat i també es va anar ampliant a altres zones com la Garrotxa. Per avui a primera hora del matí no es descarta que puguin caure alguns flocs arran de mar, però no serà fins a la tarda quan a les comarques gironines podria nevar amb més intensitat. Es tractaria d'una neu força seca, amb gruixos de fins a cinc centímetres en qualsevol punt de la demarcació.

D'aquesta manera l'onada d'aire fred ja començarà a arribar, si bé fins divendres no ens abraçarà de ple. A hores d'ara ja ha travessat bona part d'Europa, on ha causat diversos morts en països com Romania, Bulgària o Ucraïna. L'afectació que tindrà a les comarques gironines a hores d'ara encara és lleugerament incerta. Els diversos models meteorològics coincideixen que el cap de setmana serà el moment de més impacte de l'onada siberiana, però no es posen d'acord en la potència que tindrà. En alguns casos marquen mínimes que el divendres se situarien en quatre graus sota zero a bona part de la demarcació, i màximes de fins a set graus. En d'altres, en canvi, s'indiquen mínimes al voltant de zero graus. Per dissabte, les previsions oscil·len amb mínimes dins una forquilla d'entre dos i vuit graus sota zero en llocs com la costa o el Gironès. Pel que fa a les màximes, se situarien al voltant dels tres i quatre graus.

Per diumenge, es mantindria la fred intensa, si bé al llarg del dia es podrien començar a recuperar molt lleugerament les temperatures. Una mostra de les discrepàncies entre els models i de com han anat evolucionant les previsions és que si inicialment es preveia que entre diumenge i dilluns l'onada de fred començaria a recular, ara la tendència està canviant. Segons les últimes informacions, no es pot descartar que l'onada de fred es pugui allargar tota la setmana que ve, però segurament sense tanta intensitat. A hores d'ara, però, és tan sols una possibilitat.

Ahir, el meteoròleg de l'Estartit Josep Pascual apuntava que la nit de dissabte a diumenge serà quan les temperatures baixaran més. A més, va alertar que l'entrada de vent provençal, sec, farà que la humitat baixi i que, per tant, les glaçades, sobretot a la zona de la costa, siguin més contundents i s'allarguin tot el dia. Comparat amb altres episodis, considera que serà excepcional, ja que en molts punts de les comarques gironines es poden produir registres que feia més de vint anys que no es veien. Així, ens hauríem de remuntar a la fred del 1985.

Precaucions previstes

El conseller d'Interior, Felip Puig, va alertar ahir al vespre de l'impacte que pot tenir l'onada de fred, i va anunciar que els equips estan treballant per mantenir les carreteres en les millors condicions possibles. Tot i això, no va descartar tancar algunes vies al trànsit en funció de les glaçades o les nevades. De fet, ahir el Servei Meteorològic de Catalunya va emetre avisos de situació de risc per neu i onatge. A la Costa Brava, a la tarda les onades poden arribar a fer més de dos metres i mig. Pel que fa als avisos per neu, a partir del migdia serà quan entraran en fase d'alerta totes les comarques gironines, amb possibilitats de neu fins a nivell de mar. A partir de la tarda i vespre, la neu es desplaçaria cap al sud i Barcelona, afectant encara la Selva. Aquesta entrada de la neu per les comarques gironines podria fer que avui les escoles tanquessin ja al migdia, segons va dir Puig, i en funció de la meteorologia. D'altra banda, fonts d'Endesa van afirmar ahir que no hi ha cap risc pel que fa al subministrament elèctric. Van recordar que la xarxa és gairebé nova, i que està preparada per aguantar l'onada de fred. A més, van afirmar que es mantindran els equips de guàrdia habituals.

LES XIFRES

Sí que serà una fred excepcional, en alguns llocs tindran les mínimes dels últims 20 anys
Josep Pascual
meteoròleg de l'estartit

LES FRASES

Les temperatures baixaran com fa temps que no ho fan, però les nevades no seran importants
Felip Puig
Conseller d'interior
5
centímetres
de neu és la que es pot acumular en punts no habituals de les comarques gironines avui
-12
graus
de mínima marquen algunes previsions a Ripoll per al dissabte, un dels registres més baixos previstos

Consells pràctics per seguir a dins i fora de casa

El pla d'emergències del Departament d'Interior arran d'una onada de fred inclou un seguit de consells pràctics que cal que la ciutadania tingui en compte. A dins de la llar, es recomana vigilar especialment els aparells de calefacció i, per tal d'evitar una mala combustió i, en conseqüència, una intoxicació, s'han de ventilar els espais que s'escalfin amb una estufa de gas butà o amb foc obert. També es bo mantenir un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades. Per sortir al carrer, els consells són protegir-se la cara i el cap i evitar que l'aire fred entri directament als pulmons. És millor que les persones grans, els més petits i les persones que tenen algun tipus de malaltia respiratòria no surtin a l'exterior. D'altra banda, s'aconsella agafar el vehicle només si és imprescindible i evitar els desplaçaments de nit. Abans de sortir, cal revisar els pneumàtics, el líquid anticongelant, l'estat de les bateries, els llums i els frens. Cal disposar de cadenes per a cotxes i assegurar-se que se saben posar. Assegurar-se de portar el dipòsit de gasolina ple, roba d'abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i elements energètics. A dins del cotxe, si la calefacció està engegada, es recomana deixar una finestra mig oberta per renovar l'aire. S'ha d'anar amb compte amb les zones més ombrívoles de les carreteres perquè és on es formen plaques de gel que poden provocar relliscades.

Tot a punt per si cal suspendre les classes

Les direccions territorials d'Ensenyament i d'Interior juntament amb els presidents dels vuit consells comarcals gironins van consensuar, a mitjan setmana passada, un protocol d'actuació davant d'una situació excepcional com ara un temporal de fred. El director d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, ha explicat que el protocol –que ahir mateix es va enviar a tots els centres educatius de la demarcació– dóna unes instruccions molt clares sobre qüestions com ara el circuit que s'ha de seguir per avisar les famílies de la supressió del servei del transport escolar i també de la suspensió de les classes. En aquest darrer cas, Bayot va destacar que aquesta decisió correspon a l'alcalde de la població, llevat que des del Departament d'Interior es doni una ordre superior d'àmbit nacional. De manera que la direcció d'un centre ha de parlar amb l'alcalde abans de prendre una decisió sobre la suspensió de l'activitat lectiva.

Ahir , des d'Ensenyament i Interior s'estava a l'expectativa de l'evolució del temporal i des d'aquest punt de vista no s'havia pres cap decisió encara. “Estem en estat de vigilància i, ara per ara, no s'ha activat el protocol esmentat”, va dir Bayot. A l'hora d'elaborar el protocol, es va tenir clara la necessitat de comptar amb la col·laboració dels representants dels consells comarcals del Ripollès i de la Cerdanya per la seva experiència en aquest tipus de casos.

Cura de la gent gran que viu sola

Els voluntaris de la Creu Roja que treballen en els diferents programes adreçats a la gent gran de les comarques gironines –uns 4.000 usuaris– estaran aquests dies especialment atents a aquells avis que viuen sols a casa seva i que no tenen familiars que els puguin donar un cop de mà. Els voluntaris –més de 500 persones– es posaran en contacte amb ells per telèfon per demanar-los sobre el seu estat de salut, donar-los alguns consells i també s'interessaran per si els falten provisions d'algun tipus, ja sigui d'aliments, roba d'abric o sistema de calefacció. Per les experiències d'altres anys, els responsables de la Creu Roja saben que una part d'aquest col·lectiu més vulnerable es trasllada a casa de familiars durant els dies que dura el temporal. Però hi ha una part que queda completament desprotegida. A aquestes persones se'ls ofereix la possibilitat que els voluntaris vagin a casa seva a fer-los unes hores de companyia al dia.

Mantes per als ‘sense sostre'

Botigues i particulars van posar-se ahir en contacte amb la Creu Roja de Girona –fins al punt d'arribar a col·lapsar la centraleta– per oferir-los mantes. La resposta de la ciutadania es va produir després que aquesta entitat fes notar, en una informació que va sortir publicada dimarts en aquest diari, que no tenien prou mantes de llana per distribuir entre les persones que passen la nit al carrer. Els responsables de la Creu Roja es van mostrar molt agraïts de la resposta solidària de la població gironina. La Creu Roja, de forma coordinada amb la Policia Municipal i d'acord amb el centre d'acollida la Sopa, va començar ahir a la nit a patrullar pels carrers de Girona tot buscant persones ‘sense sostre' per oferir-los des d'algun tipus de beguda i/o menjar calent (sopa, cafè amb llet) fins a la possibilitat de passar la nit a la Sopa –que ha ampliat el nombre de places per acollir més gent de l'habitual– i, en el cas que vulguin quedar-se dormint al ras, roba d'abric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona