Medi ambient

vallès occidental

El govern ajorna declarar sòl contaminat Can Planas de Cerdanyola

El director de l'Agència de Residus diu que “no és procedent” i que és un dipòsit controlat

S'hi actuarà si un segon informe tècnic encarregat diu el contrari

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) del govern de la Generalitat no té previst declarar de moment l'antic abocador de Can Planas de Cerdanyola, segellat l'any 1995, sòl contaminat com li ha sol·licitat per unanimitat el ple de Cerdanyola aprovant una moció de la plataforma Cerdanyola Sense Abocadors, amb l'objectiu que el nou planejament urbanístic al voltant del centre direccional i el Parc de l'Alba ubiqui habitatges en aquest espai de divuit hectàrees.

El director de l'ARC, Josep Maria Tost, ha explicat que tot i no tenir encara l'acord del ple, ja va ser informat per l'alcaldessa el dia abans de la seva aprovació i que la resposta serà que aquesta petició “no és procedent” en aquests moments. Tost va deixar clar que per a la Generalitat Can Planas és un dipòsit de residus controlat, que després dels abocaments incontrolats als anys setanta i vuitanta, es va fer un control exhaustiu segons la normativa vigent per part de l'antiga Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana i es va clausurar en un llit d'argiles –“el millor material aïllant natural”, va dir– i utilitzant “capes plàstiques per reforçar i que quedés ben estancat i no hi hagués lixiviats”.

Malgrat tot, el director de l'ARC tampoc tanca cap porta, ja que assegura que estaran pendents dels resultats d'un segon estudi encarregat des del Parc de l'Alba a la UPC i el Consell Superior d'Investigacions Científiques. Si dictamina que “té riscos per a la salut i el medi”, aleshores es podrà parlar d'un procés de descontaminació o d'aïllament.

Coll Cardús, pendent dels tècnics

El director de l'ARC, Josep Maria Tost, va reiterar ahir que el tancament del gran abocador vallesà ubicat a la finca de Coll Cardús, a Vacarisses, és “qüestió de poc temps” i que s'està acabant de planificar entre els tècnics de l'àrea industrial de l'agència i de l'Ajuntament d'acord amb l'estudi topogràfic de l'abocador que gestiona l'empresa Tratesa del Grup Hera des del 1985. Tost va admetre que podria ser qüestió de setmanes o mesos, però que s'estan determinant la volumetria i els metres cúbics de deixalles que s'hi poden dipositar en funció del ritme actual d'entrada de residus. L'última data incomplerta per a la clausura de l'abocador va ser el desembre del 2010.

També va admetre que encara s'estan analitzant i comprovant els focus de pudor que han provocat les queixes dels veïns de Vacarisses i de Viladecavalls, amb l'objectiu de trobar-hi una solució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona