Medi ambient

medi ambient

La meitat dels parcs naturals gironins fan pagar pàrquing

L'aparcament és de pagament als aiguamolls de l'Empordà, la zona volcànica de la Garrotxa i l'àrea de Tudela del cap de Creus

De moment la mesura és només per a l'agost i caps de setmana

La meitat dels parcs naturals de la demarcació de Girona ja fan pagar pàrquing durant els dies de més afluència, sobretot a l'agost i els caps de setmana de primavera i tardor. El conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va anunciar a principis de setmana en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies que el govern preveu fer pagar als usuaris dels parcs naturals per “tots els serveis que comportin un plus” de personal o de feina, i va apuntar el cas concret de l'aparcament.

Concretament, en el cas de les comarques gironines els parcs on actualment cal pagar per aparcar són els dels aiguamolls de l'Empordà, la zona volcànica de la Garrotxa i, en el cas del cap de Creus, només a l'àrea de Tudela (antic club Mediterranée). Als aiguamolls, el pàrquing costa 2,5 euros, i val per tot el dia. El parc lliga el cost de l'aparcament al fet que hi hagi vigilància en dies de més afluència, i per això el pagament és només per temporades: a l'estiu i a vegades els caps de setmana d'hivern. Pel que fa a la zona volcànica de la Garrotxa, consta de dos aparcaments, un a la Fageda i l'altre a l'àrea dels volcans, i s'hi ha de pagar –el preu és de 2 euros– durant l'agost i els caps de setmana de més afluència, que són els altres d'estiu, els de tardor (també temporada alta al parc per la caiguda de les fulles) i alguns de primavera. I, finalment, en el cas del cap de Creus, l'únic pàrquing on cal pagar és a l'àrea de Tudela, en un aparcament que només està obert a l'estiu i que costa 5 euros.

En canvi, a l'Albera, al parc del Montgrí, illes Medes i baix Ter, i al Montseny no hi ha zones de pàrquing de pagament. En el cas de l'accés al Montgrí, a l'estiu està tancat per risc d'incendi.

Visites i passejades

La majoria de parcs gironins ofereixen visites guiades i passejades a diferents preus. Així, als espais naturals de l'Empordà s'organitzen sortides guiades els diumenges de primavera i tardor, amb reserva prèvia. La majoria són gratuïtes. A més, al parc del Montgrí, illes Medes i baix Ter s'organitzen visites guiades al llarg de l'any –aquest any se'n faran tretze– que van des del cost gratuït fins als 35 euros que va costar a l'abril sortir a observar aus a bord d'El Corsari Negre. La majoria es mouen entre els 5 i els 10 euros. Al cap de Creus, a l'àrea de Tudela es fan sortides guiades per part de diverses empreses a diferents preus. I als aiguamolls hi ha visites guiades a l'agost, dos cops per setmana (els dimecres a la tarda en català i francès, i els dissabtes en castellà i anglès). A la zona volcànica de la Garrotxa hi ha una empresa que fa visites a l'agost a la Fageda (dissabtes en diversos horaris) i al Croscat (diumenges a les 12 h) al preu de 5 euros. També hi ha les visites guiades Sensacions moixines els dies de cada dia durant aquest mes. Finalment, al parc del Montseny, que gestiona la Diputació de Barcelona amb cogestió de la Diputació de Girona, hi ha passejades guiades de tres hores (d'11 a 14 h) els diumenges de tot l'any a un cost de tres euros.

Polèmica prèvia a Roses

L'Ajuntament de Roses va anunciar fa un mes que volia regular l'accés al Parc Natural del Cap de Creus –a les cales i els paratges del terme municipal– amb la implantació de boies de lloguer per a les barques i pàrquings de pagament per als cotxes. Llavors la Conselleria d'Agricultura i Medi Natural va corregir-lo ràpidament. L'endemà va deixar clar que no es pot cobrar l'accés a una zona natural i va recalcar que el pagament en aquestes zones protegides ha d'estar sempre condicionat a la prestació d'un servei, en cap cas a l'accés, que és lliure i universal. L'aleshores alcalde de Roses, Carles Pàramo, defensava que es tractaria d'oferir nous serveis –com ara un aparcament a l'ombra i vigilat–, però des de la Generalitat recordaven que només la conselleria té competència per promoure i aprovar l'aplicació de determinats preus públics i/o taxes en aquests espais naturals, i que en primer lloc cal que s'aprovi una norma legislativa que doni garantia de legalitat a la ciutadania per aquest cobrament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona