Medi ambient

Ramaderia

Denuncien danys de vaques descontrolades a l'Albera

Dos veïns d'Espolla i Sant Climent Sescebes avaluen en uns 20.000 euros els perjudicis de les vaques als seus cultius

Demanen que sancionin els propietaris o que sacrifiquin els animals

Tips que l'administració els faci cas quan es queixen dels danys que els provoquen les vaques descontrolades de l'Albera, dos veïns d'Espolla i Sant Climent Sescebes han decidit denunciar-ho als Mossos d'Esquadra. Les dues denúncies han estat presentades el 29 de gener passat a la comissaria de la Jonquera: els propietaris del mas Torres, a Sant Climent Sescebes, avaluen els perjudicis a les seves vinyes en uns 12.000 euros com a mínim; l'altre denunciant, del veïnat dels Vilars d'Espolla, està avaluant els danys en parets, tanques i cultius, i considera que seran de l'ordre d'uns 8000 euros. Paral·lelament a aquestes dues denúncies, una quinzena de veïns dels dos municipis han firmat una queixa conjunta que han tramitat als seus ajuntaments demanant “que s'eliminin d'una vegada per totes aquests animals descontrolats o que s'autoritzi la societat de caçadors per matar-los”.

El tema de les vaques descontrolades a l'Albera és recurrent i també provoca queixes als municipis nord-catalans, a l'altra banda de la muntanya. Aquesta vegada, però, la mobilització ha pujat de to i ha provocat reunions amb les administracions i els cossos de seguretat. Entre aquests animals que es tornen salvatges n'hi ha que porten el cròtal (la identificació) i altres que no. “Agricultura ni permet matar ni sanciona l'explotació responsable dels animals”, expliquen els denunciants.

Difícil convivència

Els veïns perjudicats en culpen dues finques que es dediquen a la ramaderia extensiva, a Requesens i a Bausitges, i de les quals s'escapa bestiar que amb els anys es torna salvatge. Contactada per aquest diari, Marta Carola, responsable de la finca de Bausitges, assegura que fan el possible per tancar els animals que se'ls escapen però que no pot garantir que tots els que provoquen aquestes queixes siguin seus.

El director d'Agricultura i Ramaderia a Girona, Vicenç Estanyol, destaca que la problemàtica és a causa, en gran part, per la difícil convivència de la ramaderia extensiva en una zona amb altres activitats. També ho complica el fet que part d'aquestes vaques són els últims exemplars de vaca de l'Albera, una espècie protegida. Estanyol assegura que les finques estan controlades i que es fan els requeriments als propietaris quan s'identifiquen animals fora de les tanques. Si són animals sense identificació, seran sacrificats.

A l'Albera hi ha 500 caps de bestiar repartits en tres finques de ramaderia extensiva; dues tenen unes 2.000 hectàrees, un fet que suposa controlar unes tanques de 20 km.

LA XIFRA

500
vaques
són repartides en tres finques que es dediquen a la ramaderia extensiva, a L'Albera.

El cost dels sacrificis

Tot i que la normativa estableix que s'han de sacrificar les vaques sense identificació, hi ha un problema afegit a l'hora de retirar els cadàvers: el cost. Treure el cadàver costa entre 250 i 300 euros per vaca. Segons el Departament d'Agricultura, el cost ha d'anar a càrrec dels ajuntaments, però els alcaldes no hi estan d'acord. “Per un petit municipi com Espolla, si es maten cinc o sis vaques representa una quantitat important; no tenim recursos per fer-ho i no volem fer-ho perquè creiem que no ens pertoca. Hem de trobar una solució” diu l'alcalde d'Espolla, Carles Lagresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona