Medi ambient

El centre de tortugues de l'Albera dobla la producció

Amb l'ampliació de les instal·lacions, la cria actual de 30 exemplars a l'any passarà a ser d'uns 6o

En els pròxims quatre anys s'alliberaran 150 exemplars de tortuga d'estany al riu Ter

Les instal·lacions del Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de Garriguella disposen des d'ara d'un nou espai d'uns 8.000 m² on s'han habilitat trenta-una basses més per a la reproducció de tortugues d'estany. Les noves instal·lacions s'obriran al públic el mes de maig de l'any que ve, però des d'ara cada una d'aquestes basses és ocupada per un mascle i dues femelles, que produiran cada any 5 o 6 ous i que permetran duplicar el nombre de cries anuals, que passarà de 30 a 60 exemplars cada any.

“No només augmentem la quantitat, sinó que augmentant el nombre de parelles millorarem la varietat genètica dels exemplars”, explica Joan Budó, director del centre. Amb aquesta ampliació (que ha tingut un pressupost de 38.000 euros), el CRT tindrà un paper determinant en el projecte europeu Life Potamo Fauna (vegeu peça). En els pròxims quatre anys, el CRT preveu alliberar uns 150 exemplars de tortuga d'estany (Emys Orbicularis), una espècie greument amenaçada. La conca baixa del Ter (fins al límit de la zona del Pasteral) és un dels últims enclavaments de la tortuga d'estany a Catalunya. Les causes de la seva regressió són la mala qualitat de les aigües, la presència d'espècies invasores exòtiques (com ara les tortugues de Florida) o de nous depredadors (com per exemple el visó). El 1996, els últims exemplars de tortugues autòctones del Ter es van recollir al CRT de Garriguella. L'alliberament d'exemplars de cria es va iniciar fa vuit anys i d'ençà dos anys ja neixen les primeres cries en llibertat. Entre els nous exemplars que s'alliberaran a partir d'ara, cada any uns deu seran seguits amb tècniques de radiotraking per saber el seu hàbitat i la seva supervivència.

LA XIFRA

150
tortugues d'estany
criades al CRT de Garriguella seran alliberades en els pròxims anys al riu Ter.

Fons europeus amb Life Potamo Fauna

L'alliberament de tortugues al Ter s'emmarca en el projecte Life Potamo Fauna, un projecte europeu de conservació fluvial que incidirà en els pròxims quatre anys en la recuperació d'espècies (nàiades, crancs i tortugues) a les conques del Ter, la Muga i el Fluvià. El pressupost total és d'1,9 milions finançats en un 50% per la UE. La resta del finançament prové d'administracions i entitats del territori. Life Potamo Fauna és executat i coordinat pel Consorci de l'Estany conjuntament amb el Consorci del Ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona