Medi ambient

Més diners per solucionar problemes a l'abocador Elena de Cerdanyola

L'Agència de Residus (ARC) subvencionarà amb 700.000 euros la millora del rebliment del forat del dipòsit tancat des del 2011 gestionat per Puigfel

El Consell Executiu ha autoritzat l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) a atorgar una subvenció directa procedent del pressupost de 2014, per un import global de 700.000 euros, per dur a terme actuacions complementàries de les obres de rebliment del dipòsit situat a l'antiga argilera Elena de Cerdanyola del Vallès, que va rebre la darrera bala de residus inertitzat procedent d'ecoparc el desembre del 2011.

La subvenció s'atorga a l'Àrea Metropolitana de Barcelona per dur a terme aquest treballs de clausura definitiva del dipòsit que gestiona l'empresa privada Puigfel situat al sector de la Plana del Castell de Cerdanyola del Vallès. Les obres de restauració han requerit la realització d'actuacions complementàries, com ara millorar el control de la generació de gasos i assolir la integració de l'antiga argilera en l'àmbit urbanístic. La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors ha censurat que la mala gestió i planificació de la clausura d'aquest abocador suposarà una despesa extraordinària que pagarà tota la ciutadania per voler implantar un model de gestió de residus que, segons ells, no és el més idoni. L'entitat va denunciar a meitat de l'any passat que la descomposició de les bales de residus estava produint un excés de lixiviats a la piscina subterrània i l'acumulació de gasos que estaven provocant un esfondrament del terreny i la necessitat de reblir-lo amb terra. Al juliol l'ARC va lliurar un informe a l'entitat en què admetien que s'estaven emetent gasos i generant lixiviats amb els quals no comptaven i el seu director, Josep Maria Tost, va admetre que aquestes eren tasques normals de control ja previstes que farà l'empresa Puigfel durant 30 anys. Tost defensava que el sistema de bales inertitzades era el millor, tot i admetre que requeria control i que s'havia d'“afinar”. La plataforma també criticava que havent-hi aquests problemes no s'hagués fet un estudi dels possibles riscos sobre la salut dels veïns del municipi en aquest període.

El model de rebliment d'antigues argileres és el model pel qual aposta el govern per al tractament dels residus. L'argilera Elena de Cerdanyola havia de ser el de transició fins al tancament del gran abocadors vallesà de Coll Cardús, a Vacarisses, que s'ha perllongat fins enguany, quan s'ha de fer la clausura definitiva. Queda pendent anunciar on se situarà el nou dipòsit de la comarca, que també podria anar al Bages.

LA XIFRA

870.000
metres
cúbics és la capacitat del dipòsit controlat Elena, que va rebre els últims residus el desembre del 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona