Entitats veïnals intensifiquen la pressió per evitar que s'instal·li una planta d'escòries a Dosrius

Alerten que comporta perill mediambiental i que hipoteca la restauració d'una pedrera

El procés participatiu fomentat des de l'Ajuntament de Dosrius per explicar a la ciutadania el conveni que preveu la instal·lació d'una planta d'escòries al municipi no ha calmat els ànims. La plataforma que aglutina les entitats contràries a la posada en marxa de l'activitat consideren que és perillosa, que pot ser una font de contaminació i que el lloc triat «no és l'adequat perquè no reuneix les característiques bàsiques que ha de tenir un equipament d'aquest tipus». Jordi Pagès, portaveu de la plataforma, afirma que tot el procés per instal·lar la planta «sovint entra en conflicte amb aspectes urbanístics i de Medi Ambient que s'han de respectar».

Pagès enumera tant la falta d'impermeabilització del terra on s'han d'abocar les escòries i que s'acumulin a cel obert, com el fet que una nova activitat en una pedrera que s'està recuperant eternitzarà el projecte o el nombrós trànsit de camions diaris. «També es dóna el cas que la pedrera es troba en un espai forestal i no urbanitzable i a només 50 metres del PEIN de la Conreria Sant Mateu-Céllecs que, segons el Departament de Medi Ambient, ha de tenir un alt grau de restriccions davant les activitats que s'hi desenvolupin», afegeix. La plataforma fa temps que ha iniciat els contactes amb diferents departaments de la Generalitat per aturar l'arribada de la planta. En aquest sentit, també han buscat el suport d'entitats del municipi veí d'Argentona, que comparteix part de terme municipal de la pedrera. Les escòries de la incineradora de Mataró, que l'Ajuntament va fer fora de la ciutat, es tracten actualment en un polígon industrial de les Franqueses del Vallès.

El procés participatiu

L'alcalde de Dosrius, Josep Jo, explica que, com a administració, l'Ajuntament té l'obligació de tramitar qualsevol sol·licitud i que, si no ho fes, estaria cometent un delicte. «En tot cas, encara no s'ha autoritzat ni aprovat res», insisteix a dir Jo. Conscient que l'anunci que va fer l'empresa de traslladar l'activitat al municipi ha generat força rebombori, abans de donar el vistiplau a la proposta, l'Ajuntament té obert un procés participatiu en què, segons l'alcalde, participen una cinquantena d'entitats. «S'està fent una gran tasca on tothom està aportant informacions, preocupacions i neguit, i s'estan fent visites a instal·lacions semblants», destaca Jo. Un cop acabi el debat es farà un butlletí especial que es repartirà arreu del poble amb tota la informació que s'ha recopilat, i serà aleshores que el govern municipal prendrà una decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona