Reus invertirà 33 milions per tractar millor l'aigua i dependre menys de la de l'Ebre

Els projectes també donaran cobertura a noves àrees urbanitzades i renovaran la recollida i el tractament d'aigües residuals

L'ampliació de l'estació de tractament d'aigua potable situada vora l'Institut Pere Mata –on es tracta la procedent dels pous i mines propis, així com del pantà de Riudecanyes– és l'obra de major envergadura que l'Ajuntament té ara mateix en marxa, per valor de 3,2 milions d'euros. «La instal·lació de nous filtres de carbó actiu en millorarà la qualitat, i a més serà un blindatge per tenir menys dependència de l'Ebre», exposava ahir el regidor de Medi Ambient, Ernest París. Ho feia durant una visita d'obres a l'altre gran projecte d'Aigües de Reus en execució, el nou dipòsit Intermedi en construcció prop de la carretera d'Alcolea, que permetrà augmentar en mig dia de consum, amb aigua del CAT, la capacitat de reserva dels dipòsits municipals –pujarà així a uns tres dies i mig– i millorarà sobretot el servei als polígons de la zona (Agro-Reus, Mas de les Ànimes i Mas Batlle). A més, en trobar-se a la mateixa cota que els actuals grans dipòsits de Pere Mata, es podran interconnectar. Ambdues obres es preveu que estiguin acabades el març vinent.

L'ampliació de l'estació depuradora situada al barri Montserrat, per tractar fins a 35.000 m³ al dia, és l'altra gran obra hidràulica prevista per l'Ajuntament a curt termini, amb un pressupost que supera els 8 milions d'euros, que s'està acabant de negociar amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) perquè se'n faci càrrec. París preveu amb això «millorar el sanejament i fer una aposta per la reutilització», ja que amb la implantació d'un nou sistema de desnitrificació l'aigua sortint es podria destinar al reg de la zona del Tecnoparc, a ús agrícola general –ara només la pot fer servir la comunitat de regants del Molinet– o fins i tot en torres de refrigeració de la indústria química.

Altres inversions

Més enllà de les grans obres, però, Aigües de Reus té previstos projectes per millorar i ampliar la xarxa d'aigües pluvials i residuals a curt termini fins a un valor total de 32,9 milions d'euros, dels quals 11,3 corresponen a obres ja en marxa. En aquest sentit, París destacava que «9,1 milions corresponen només al 2009, quan la mitjana dels últims cinc anys era de 4 milions, així que s'hi ha de donar un doble valor afegit, perquè estan fetes en temps de crisi, i a més en la major part vénen finançades per aportacions externes a l'Ajuntament, de fons europeus o de l'ACA».

En la llarga llista (vegeu el quadre adjunt) hi destaquen obres ja incloses al pla director de sanejament, o l'ampliació de les canonades a noves àrees urbanitzades, com ara Bellisens, on anirà finançat pels promotors, o a la zona del CIM del Camp, on encara es negocia amb l'ACA perquè la xarxa, valorada en uns 5 milions més, també haurà de donar servei a la Canonja o Vila-seca. També hi figura la reparació d'afectacions per les obres del corredor mediterrani o la renovació de la xarxa en una trentena de carrers de la ciutat, com ara Balmes, Bernat Metge o Cristòfor Colom.

A més, l'Ajuntament vol impulsar a les seves instal·lacions de tractament projectes relacionats amb les energies renovables, com ara una planta de cogeneració amb biogàs a la depuradora, que ja ha estat adjudicada a Cobra i ha d'iniciar-se el mes entrant, i un parc solar als dipòsits Intermedi i de la Barraqueta, amb plaques de segona generació que busquen la llum solar i per tant són fins a un 35% més eficients, que generaran entre 48.000 i 60.000 quilowatts l'any, el consum estimat de 35 famílies.

PRINCIPALS PROJECTES

Cicle integral de l'aigua
Ampliació ETAP Pere Mata dels 10.000 als 30.000 m³/dia. Pressupost: 3.212.405 Acabament: març 2010
Construcció dipòsit Intermedi de 10.000 m³ a Monterols. Cost: 2.007.120 euros. Acabament: març 2010
Ampliació depuradora de Reus fins als 35.000 m³/dia. Pressupost: 8.086.504 eur. Projecte redactat i pendent de finançament de l'ACA
Pla de sanejament
Renovació de la xarxa d'abastament i sanejament de 22 carrers, a càrrec del pla d'inversions anual Aigües de Reus
Construcció d'un dipòsit de descàrrega al Camí dels Morts
Construcció d'un col·lector sobreeixidor a Pere el Cerimoniós
Construcció col·lector en alta entre Reus, Castellvell i Almoster
Nous abastaments
Construcció zona d'equipaments per al Tecnoparc
Redacció projecte per millorar el tractament d'aigües residuals a la zona de Bellisens
Adaptacions i millores
Modificació pous Bellisens i canonada aeroport per les obres de l'alta velocitat
Revisió i adaptació a noves tecnologies de la depuradora (EDAR)
Ús energies renovables
Planta de cogeneració (biogàs) a l'EDAR. Cost: 207.578 euros, s'iniciaran a l'octubre
Instal·lació de plaques fotovoltaiques al dipòsit Intermedi i al de la Barraqueta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona