Cacen l'animal que voltava per la Sénia, que era un gos ensalvatgit i no una lleona

El Cos d'Agents Rurals el va abatre al mas de la Menescala després d'intentar sense èxit que entrés a les caixes gàbia

Els veïns de la Sénia poden estar ja més tranquils, sembla que no hi ha cap lleona per les proximitats del nucli urbà, sinó que es tractava d'un gos molt gros, d'1,55 metres de llargada i 75 centímetres d'alçada. Un gos que els agents rurals van caçar anit després que l'animal hagués tornat a acostar-se a la granja del mas de la Menescala, on l'estaven esperant amb un dispositiu de caixes gàbia i amb sistemes anestèsics per no haver de sacrificar-lo. Amb tot, el gos no va introduir-se en cap moment a les gàbies que s'havien preparat i els agents rurals van acabar disparant l'animal quan estava a punt de fugir una altra vegada. No van fer servir els sistemes anestèsics perquè tarden a fer efecte i amb la foscor de la nit hauria estat molt complicat tornar a localitzar el gos. Els agents van comprovar que l'animal estava assilvestrat des de feia temps i que tenia una ferida al coll i les orelles. «Es tracta d'un gos, que és un animal de companyia; per tant, si és possible el capturarem amb un sistema anestèsic», manifestava al matí el sotsinspector dels Cos d'Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, una opció que finalment no va ser possible. També va admetre que en cas que no fóra possible s'optaria per abatre'l perquè «pot ser un animal perillós». Tot i que no s'ha confirmat la raça de l'animal, els agents rurals han apuntat la possibilitat que sigui un dog o bé un encreuament de races. El gos serà traslladat a Amposta, on es congelarà i després s'enviarà a un centre veterinari per determinar-ne la raça.

«Problema resolt»

«Ja tenim el problema resolt i deixem enrere el sobresalt dels darrers dies», va manifestar l'alcalde de la Sénia, Víctor Pla, satisfet que finalment s'hagi localitzat l'animal i no s'hagi hagut de lamentar cap desgràcia més enllà del sacrifici del gos. Aquest matí l'alcalde es reunirà amb els responsables del Cos d'Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra per donar per tancada l'operació. «S'avisarà els veïns del poble que van veure l'animal perquè l'identifiquen, per confirmar que aquest gos és el que van confondre amb una lleona», va assenyalar Pla. De fet, el primer veí que va veure l'animal dissabte mentre corria pel camí de Pallerols, Jordi Marcoval, ja va apuntar que primer li havia semblat un gos però que després va veure que era molt gros i tenia una cua molt llarga. «Es tracta d'un gos amb el pèl curt i de color canyella, una cua llarga i arquejada, molt semblant a una lleona», va explicar Garcia. Tot i que els agents rurals estaven preparats dimarts a la nit per abatre l'animal, no ho van fer en aparèixer el gos per si de cas més tard apareixia la lleona. «Teníem preparat el dispositiu per capturar un felí i no volíem espantar-lo», va dir Garcia.

L'observació dels agents rurals, juntament amb el fet que no hagin trobat proves que hi hagi un felí pel voltant de la Sénia, és a dir, ni petjades ni femtes, i que les inspeccions en circs i nuclis zoològics hagin resultat negatives, fa concloure que no hi ha cap lleona solta. «La hipòtesi principal de treball és que els veïns van veure aquest gos ensalvatgit», va assenyalar el cap del Cos d'Agents Rurals a les Terres de l'Ebre. Durant la jornada d'ahir es va mantenir el dispositiu de recerca, format per una quarantena d'efectius del Cos d'Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil, amb el suport d'un helicòpter a cada banda del riu Sénia. Els Mossos d'Esquadra van tallar al migdia l'accés a la granja del mas de la Menescala.

Gossos ensalvatgits

Els agents rurals sostenen que el gos que feia anar de corcoll la Sénia era ensalvatgit perquè no portava collar ni cap altra identificació visible. Tot i que no és un fet habitual trobar-se gossos d'aquestes característiques per les muntanyes, tampoc no és estrany; de fet, durant els darrers mesos el Cos d'Agents Rurals de les Terres de l'Ebre ha hagut d'intervenir en diversos punts per capturar gossos ensalvatgits, que han arribat a atacar ramats d'animals. Entre la vall del Pastor i la Caramella, al terme municipal de Paüls, es va localitzar un grup de gossos abandonats. «Els gossos que s'ensalvatgeixen poden ser pitjors que els animals salvatges, perquè no tenen por dels humans», va assenyalar el cap dels agents rurals de les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia. Quan són abandonats els gossos acostumen a ajuntar-se amb grups, no com ha fet el de la Sénia, que anava tot sol. Per a les tasques de captura de l'animal i per decidir què se n'havia de fer després, els agents rurals s'han posat en contacte amb veterinaris. El que ja no ha estat necessària és la col·laboració de la societat de caçadors de la Sénia, que des de dissabte els ha ofert suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona