Medi ambient

La cimentera de Montcada obté el permís ambiental

L'autorització de la Generalitat arriba en ple debat sobre el futur de la Lafarge, després que el nou consistori els veïns n'hagin demanat el tancament

L'Ajuntament anuncia que recorrerà la decisió

Nou capítol de l'estira-i-arronsa entre l'Ajuntament de Montcada i Reixac, els veïns i la cimentera Lafarge. La Generalitat va anunciar ahir que ha atorgat l'autorització ambiental integral (AAI) a l'empresa perquè continuï amb la fabricació de ciment després d'haver refet en els darrers mesos el tràmit d'exposició pública de la declaració ambiental –cosa que inclou rebre al·legacions que no han estat estimades– en compliment a una sentència del Tribunal Suprem (TS) de finals de juliol que en ratificava una d'anterior del 2013 del Tribunal Superior de Justícia que anul·lava el permís. En un comunicat, la Generalitat esgrimeix que, segons la sentència, hi havia un “defecte de procediment en la tramitació del 2008” però que, en tot cas, la decisió del TS “no ha posat mai en dubte el comportament ambiental de la cimentera”. Malgrat tot, s'especificava que Lafarge, després de superar la inspecció ambiental del 2014, s'està sotmetent a la del 2015, que inclou la vigilància dels nivells de contaminació acústica.

Lafarge celebrava ahir l'obtenció de l'autorització. “S'ha solucionat un defecte d'un tràmit administratiu aliè a la fàbrica i no al seu comportament ambiental”, deia el director de la fàbrica, Luis Coleto.

Pels veïns i el consistori, però, la decisió ha estat un revés. Des del consistori es van mostrar sorpresos per la celeritat amb què s'ha resolt l'expedient –“fa només deu dies que va acabar el període d'al·legacions”, deia l'alcaldessa Laura Campos– i decebuts pels resultats, ja que “la solució correcta hauria estat que la Generalitat hagués iniciat una nova declaració d'impacte ambiental”, hi afegia. Vista la nova situació, el consistori presentarà un recurs administratiu a la Generalitat a la decisió d'aprovar l'autorització i emprendrà accions legals davant els tribunals. José Luis Conejero, president de l'AV de Can Sant Joan, lamentava que “la Generalitat hagi afavorit la cimentera” i no haver començat després de l'anul·lació, com, assegura, deia la sentència. I afegia: “Continuarà la lluita, ja que amb la nostra salut no s'hi juga.”

LA FRASE

La solució correcta hauria estat que s'hagués iniciat una nova declaració d'impacte ambiental
Laura Campos
alcaldessa de Montcada i Reixac


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona