Medi ambient

Capturen una tortuga amb trets de cocodril a Banyoles

L'exemplar, d'uns 20 centímetres, és d'una espècie exòtica que pot arribar a pesar 16 quilos quan és adulta

Els experts en la matèria alerten que era un perill per la seva mossegada

Tècnics del Consorci de l'Estany han atrapat una tortuga mossegadora (Chelydra serpentina) en una cuneta inundada a prop de l'estany de Banyoles després que algú l'hagués alliberat, segons ha informat ACN. És un exemplar jove que fa uns 20 centímetres, però quan sigui adult pot arribar a pesar 16 quilos.

A banda de ser una espècie exòtica originària d'Amèrica del Nord, té una mossegada molt potent i per tant era un autèntic perill per a qualsevol persona que l'hagués tocat pensant-se que era una inofensiva tortuga d'aigua.

La van descobrir per casualitat i gràcies al fet de tenir coneixements d'aquests amfibis la van identificar. “Té la cua i la closca amb protuberàncies similars a les d'un cocodril petit i el cap i el coll és com el d'una serp, que li permet disparar ràpidament i atrapar la presa”, explica el director tècnic del Consorci de l'Estany, Miquel Campos. I ell mateix hi ha afegit: “No convé trobar-nos aquesta tortuga perquè s'adapta a l'entorn i perquè algú podria prendre mal.”

És la tercera que troben a la zona en els últims quinze anys. Campos ha explicat que va ser una descoberta fortuïta, que no s'esperaven, mentre dimarts passat inspeccionaven una cuneta inundada al costat de la carretera de circumval·lació de l'estany i a l'altra banda de la sortida del camp de regates de rem.

Estava mig enterrada entre el llot i la fullaraca però les protuberàncies a la closca la van delatar. Ara estan pendents de traslladar-la al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera (Alt Empordà), on podrà viure en captivitat.

Calculen que té entre tres i quatre anys, fa 20 centímetres de llarg, però podria arribar a doblar aquesta mida quan sigui adulta –és un mascle– i arribar a superar els 16 quilos de pes i fins a 36 quilos en captivitat. Destaca pel fet de ser una tortuga d'aigua de color marronós, d'aspecte robust i amb detalls similars als d'un cocodril petit –la cua i la closca tenen protuberàncies–. Viu en llocs ombrívols i entollats, normalment enterrada entre el fang i la vegetació, on s'alimenta d'invertebrats com ara peixos, granotes o libèl·lules. Quan són adultes, poden arribar a menjar polls d'ocells. Però si per alguna cosa destaca és perquè té una mossegada potent, gràcies als llavis altament tallants que, combinats amb un coll de serp retràctil i àgil, la converteixen en una hàbil caçadora. Unes característiques que agraden molt als aficionats de terraris.

Es pot comprar per uns 25 o 35 euros en el cas de tenir un any i el seu preu augmenta com més gran és. El comerç d'aquests animals exòtics està molt poc regulat i és difícil de controlar sobretot per la comercialització per internet entre particulars.

Els experts recorden que si s'allibera de forma fortuïta o intencionada al medi natural pot generar greus problemes ambientals, a banda de ser un perill per a les persones. Un missatge que també ha volgut donar l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer. “És lícit perdre l'interès per un animal o perquè desconeixia que era tan agressiva, però cal ser responsable i evitar alliberar-la en un entorn com l'estany perquè pot ser un perill”, afirma el batlle.

Així ho demostra el que va succeir l'any 2013 en una petita població bavaresa a Alemanya. Va aparèixer un exemplar de tortuga mossegadora que va atacar un nen de vuit anys. Li va arrencar un tros de taló d'Aquil·les mentre nedava en un llac i va fer disparar les alarmes. Algú també l'havia alliberat.

Queda clar, doncs, que qui té aquesta espècie de tortuga ha d'evitar alliberar-la en espais naturals per evitar danys.

20
centímetres
té l'exemplar de tortuga mossegadora capturat a l'estany.
16
quilos
pot arribar a pesar l'exemplar quan sigui adult; ara és jove.
3
exemplars
d'aquest tipus de tortuga s'han capturat a l'estany en quinze anys.

La tercera que es captura en quinze anys

No és la primera vegada que atrapen un exemplar d'aquesta espècie de tortuga a l'estany de Banyoles, un indret especialment important perquè té una gran biodiversitat. L'any 2001 van capturar un mascle de 13 quilos i l'any 2014 un altre exemplar en un rec de Banyoles. Aquesta espècie, però, és una excepció ja que el 86% de les captures de tortuga exòtica que ha fet el Consorci de l'Estany des de l'any 2006 –sobretot durant els dos últims projectes Life Estany 2001-2013 i el que està vigent, el Potamo Fauna– són de l'espècie de Florida o d'orelles vermelles. Entre les 650 tortugues que s'han capturat en aquests deu últims anys, també s'han detectat set altres espècies o subespècies, com ara la falsa tortuga mapa o la tortuga pintada.

Una dada positiva és que en l'actualitat es capturen més individus de tortuga d'estany i de rierol –les dues espècies autòctones– que d'exòtica. De moment n'han localitzat 37, respecte a les 11 d'espècies de fora. Això és degut, segons el Consorci, a la bona aclimatació de les tortugues d'estany procedents dels alliberaments que van començar l'any 2011, i també als bons resultats de la campanya de control i captura d'exemplars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona