Els propietaris rebran uns 300 euros per l'ocupació temporal de les finques dels pous de Vinallop

El ritme de les obres s'alenteix per no afectar els treballs als arrossars del Delta

Els propietaris expropiats per la construcció dels pous d'emergència de Vinallop han vist que el ritme de les obres s'ha alentit en les últimes setmanes, coincidint amb la inundació dels arrossars i els primers treballs als camps del Delta. «La part de les obres que afecten el canal de la dreta encara no s'ha pogut fer, però els propietaris sí que hem constatat que s'han fet els sondejos previs a la perforació dels pous», va explicar ahir un portaveu veïnal, Àngel Martí. En canvi, la canonada que haurà de connectar els pous amb la xarxa del CAT, paral·lela al canal de la dreta, ja està enllestida. «Van tenir molta pressa a aixecar les actes d'expropiació, ocupar les finques i posar en marxa els primers treballs a Vinallop, però ara les obres van més lentes i al pantà de Flix encara no s'ha fet res», va recordar Martí.

D'altra banda, el portaveu va assenyalar que els propietaris han rebut una sèrie de cartes en què se'ls informa de la creació d'un fons de compensació per a l'expropiació temporal de les finques. Segons Martí, els veïns expropiats cobrarien quantitats «minses» per les ocupacions temporals dels terrenys, d'entre 200 i 300 euros. «Això no és res, tenint en compte que arrencaran els arbres i que hauran de passar quatre o cinc anys perquè els fruiters recuperin la seua producció», va dir Martí. «Fins ara només coneixem les propostes d'indemnització que formen part del dipòsit comú, però després cada propietari haurà de negociar la seua compensació», va afegir-hi. Martí va remarcar que la major part del centenar de propietaris afectats per les obres reben l'assessorament legal de la Unió de Pagesos. A més, sospiten que les finques on es construiran els dotze pous seran expropiades definitivament.

Sanció pel mural pintat a la C-12

GUSTAU MORENO

«Hi ha hagut pressions als propietaris perquè venguen les finques, i sembla que els pous seran una infraestructura blindada, que podrà servir per reforçar el minitransvasament a Tarragona», va recordar ahir el portaveu. A més, Àngel Martí va lamentar la multa que Carreteres ha posat al propietari de la caseta on van pintar un mural contrari als pous. Com ja va avançar El Punt el 14 d'abril passat, Carreteres va advertir el pagès que li obriria un expedient sancionador si no esborrava el mural reivindicatiu, ja que podria distraure els conductors que circulen per l'eix de l'Ebre (C-12). El requeriment, amb data del 21 d'abril, ja li ha arribat per escrit. En declaracions a ACN, el coordinador territorial de la Unió de Pagesos, Joan Montesó, va dir que la sanció «coarta la llibertat d'expressió». Montesó va recordar que «moltes empreses ubicades a l'eix de l'Ebre també tenen murals d'anuncis i no passa res», i va alertar que «potser caldrà denunciar Carreteres si no fa esborrar totes les pintades que hi ha a la C-12, des d'Amposta fins a la Vall d'Aran».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona