Serveis

Riudecanyes evita l'agressiva ampliació de La Ponderosa, retallada en 145 hectàrees

L'empresa modifica el projecte de l'anomenada pedrera Victòria, per incompatibilitat amb les normes urbanístiques municipals, i el deixa en 206 hectàrees de drets miners entre Duesaigües i Riudecols

Els serveis territorials de Medi Ambient al Camp de Tarragona han emès un informe, a què ha tingut accés El Punt, en què s'exclou definitivament Riudecanyes de l'afectació de l'activitat extractiva Victòria, la pedrera de 351 hectàrees que l'empresa La Ponderosa projectava als termes municipals de Riudecols, Duesaigües i Riudecanyes, com a ampliació espectacular de la que ja opera a Riudecols –amb el nom de La Ponderosa mateix– des del 1992. L'Ajuntament de Riudecanyes ja s'hi havia oposat inicialment, perquè el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) del 2006 no permet aquest tipus d'activitat en tot el terme. Tot i que l'alcalde, el convergent Josep Maria Tost, s'havia mostrat obert a avaluar-ne l'impacte i les contraprestacions per introduir canvis en la normativa urbanística, la posició de l'Ajuntament s'ha mantingut inflexible i el Departament de Medi Ambient va començar el mes passat la tramitació del nou projecte d'activitat que s'ha vist obligada a presentar la firma, i que significa una reducció d'unes 145 hectàrees en l'àrea d'extraccions, bàsicament de pòrfirs, pissarres i granits que s'utilitzen en els traçats del tren d'alta velocitat (TAV) o en la capa de rodatge del ferm de les carreteres. L'afectació quedaria en 206,8 hectàrees, que no és poca cosa, a repartir entre Riudecols (72,1 hectàrees) i Duesaigües (134,6). Això vol dir que també ha quedat minimitzada l'afectació en aquests dos termes, ja que en el projecte inicial, segons les dades de l'expedient de Medi Ambient, Riudecanyes només s'emportava la meitat de les 145 hectàrees que ara s'han retallat. A més a més, segons Tost mateix, on hi havia els millors materials per a les infraestructures del TAV era just a Riudecanyes.

Els ecologistes, que deuen respirar una mica més tranquils, s'havien exclamat en conèixer l'envergadura de l'expansió de la Ponderosa, que en un primer moment preveia una explotació durant 81 anys –la concessió per part de Mines és per 30 anys, renovables fins a un màxim de 90, i la de Medi Ambient s'ha de renovar cada 8 anys– i un volum d'extracció de materials d'1,9 milions de tones anuals. Ara, però, l'empresa haurà hagut de redimensionar les seves pretensions. Una ambició que, tenint en compte que el negoci està vinculat a les grans infraestructures, topa a la vegada amb la retallada espectacular de la inversió en obra pública decretada pel Ministeri de Foment2.

LA XIFRA

351
hectàrees
de domini, que no vol dir que s'explotessin totes a la vegada, incloïa el primer projecte tramitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona