Medi ambient

Un dels premis Gavarres, per a en Mon del restaurant d’Els Metges, que es jubila

La família Plana-Barceló deixa l’establiment als fills, i el Consorci de les Gavarres els reconeix la feina feta

El 30è premi Joan Xirgo, per a un estudi del lludrió llistat

La família Plana-Barceló, que regenta des de fa trenta anys el popular restaurant Els Metges, al cor de les Gavarres, s’ha endut el 24è premi Cirera d’Arboç, el reconeixement anual del consorci que gestiona el massís a la feina de persones i entitats que donen valor a l’espai natural. Però amb el guardó, aquest cop, s’ha volgut homenatjar especialment en Ramon Plana, més conegut com Mon d’Els Metges, que compaginava fins ara el negoci amb la pastura del ramat oví i la cria de xais, i ha arribat a l’edat de jubilar-se.

El restaurant quedarà en mans dels fills, en Tomàs i la Paula, i Plana va desitjar que “continuïn treballant i preservant les Gavarres”, a més de la projecció de l’establiment, que van engegar fa quatre dècades amb la seva dona, l’Anna Maria, com a alternativa a la cria de xais, sense electricitat –una nevera de butà per a les begudes– ni aigua corrent, però que han consolidat amb clientela d’arreu del món. Pel president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas, és “un reconeixement també a tota una vida de feina, dura, persistent, però sobretot bona feina”.

El 30è Joan Xirgo

En un acte de lliurament presencial, amb aforament reduït a l’Espai Ridaura de Santa Cristina, el consorci també va anunciar els guanyadors del 30è premi Joan Xirgo, que s’enduen el doctor en biologia Eudald Pujol i l’ambientòleg Oriol Baena. Amb els 5.000 euros del guardó, volen completar l’Estudi de la distribució, l’hàbitat i l’estatus de conservació del lludrió llistat (Chalcides striatus) i altres rèptils rars a les Gavarres. El lludrió és un rèptil poc freqüent, que es pot confondre amb una serp però més assimilable a una sargantana que va perdre les potes amb l’evolució. Hi ha força testimonis de la seva presència en herbassars i jonqueres, sobretot al vessant occidental de l’espai, però volen determinar si apareix en més llocs i si està amenaçada.

En l’acte també es va presentar el treball guanyador del 2018, sobre el poblament del massís a l’antiguitat per part d’ibers i romans, dels arqueòlegs Jordi Merino i Anna Vargas, i l’alcaldessa de Santa Cristina, amfitriona, va proposar que la “bona tasca de protecció” del Consorci de les Gavarres s’estengui al PEIN d’Ardenya i Cadiretes.

LA XIFRA

30
edicions
assoleix aquest 2020 el guardó Joan Xirgo, el pioner dels premis Gavarres del consorci del massís.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona