Administracions

Barcelona acollirà el Congrés de la UIA i serà Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026

La candidatura catalana s’ha imposat a la de Pequín en l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes

Barcelona tornarà a ser epicentre internacional de l’arquitectura trenta anys després. La ciutat acollirà el Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i serà alhora Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco l’any 2026.

La seva candidatura s’ha imposat a la de Pequín en l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes, celebrada aquest dimecres a Rio de Janeiro, actual seu del Congrés i Capital Mundial de l’Arquitectura 2021.

En un comunicat, l’Ajuntament de Barcelona ha celebrat l’elecció com una “gran oportunitat per enfortir el paper de Barcelona, de Catalunya i l’Estat com a centres de producció i pensament de l’arquitectura i del disseny urbà contemporanis”. Barcelona ja va acollir el Congrés l’any 1996.

La nominació de Barcelona, que s’ha imposat per 147 vots a 129a la de Pequín, ha estat promoguda per l’Ajuntament, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Segons els seus impulsors, la celebració de l’esdeveniment d’arquitectura més important del sector a Barcelona també permetrà “aprofundir en la seva capacitat per transformar i millorar la vida de les persones, i servirà per posar en relleu el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en la configuració d’un nou model de ciutat que doni resposta als reptes contemporanis”.

Amb el lema ‘One today, one tomorrow’, el Congrés Mundial de la UIA a Barcelona prendrà com a exemple la relació de la ciutat i la seva arquitectura per debatre sobre un futur “viable i sostenible”. Una anàlisi de l’actual context social, mediambiental i econòmic que ajudi a plantejar quins són els reptes de l’arquitectura i definir els instruments per assolir-los.

Amb la seva designació, Barcelona tornarà a ser epicentre mundial de l’arquitectura trenta anys després d’haver acollit un altre congrés de la UIA. Aleshores, va portar per títol ‘Present i futurs: arquitectura a les ciutats.

Juntament amb el Congrés de la UIA, que coordinarà el COAC amb el suport del CSCAE, al llarg de tot l’any 2026 se celebraran a Barcelona multitud d’activitats culturals de caràcter multidisciplinari en què col·laboraran altres països amb l’objectiu de traslladar al conjunt de la societat la importància i el valor de l’arquitectura i de l’urbanisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia