Els Colls, un paratge poc idíl·lic

Veïns i ecologistes critiquen la brutícia de la zona i reclamen una actuació urgent

Situat a la franja costanera entre Vilanova i Sitges, els Colls i Miralpeix forma part de la Xarxa Natura 2000, un sistema europeu d'àrees protegides, i també està protegit pel pla d'espais d'interès natural. La zona la gestiona el Consorci dels Colls i Miralpeix Costa del Garraf, un organisme nascut el 2006 integrat pels ajuntaments de Vilanova, Cubelles, Sitges, Sant Pere de Ribes, el Consell Comarcal del Garraf i la Generalitat.

La denúncia del mal estat dels Colls sorgeix arran d'una visita a la zona organitzada per l'Associació Unesco Garraf, l'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA), l'Agrupació Excursionista Talaia, l'Institut d'Estudis Penedesencs, la Federació d'Associacions de Veïns de Vilanova i Ecologistes en Acció de Catalunya. Els membres de les entitats van detectar des d'abocaments de runes i residus, fins a tot tipus de «brutícia i deixalles disperses pertot arreu, vehicles abandonats i/o cremats i una manca total de neteja dels escassos contenidors existents».

Una altra de les queixes de les associacions és l'«alteració de la vegetació i de les roques amb senyalitzacions diverses», o la «construcció d'esplanades, marges i estructures artificials, especialment al voltant de les guinguetes» de les platges; segons les entitats de la comarca, a aquest fet se suma que les guinguetes de la platja de l'Home Mort i de la platja de la Desenrocada o cala dels Gegants «no disposen de la llicència d'activitats corresponent». L'existència de paranys de captura d'ocells és una altra de les crítiques.

Les entitats demanen que es millori la vigilància, que es posi fi a les «alteracions» de l'espai que s'estan produint i que es promogui la redacció d'un pla especial de protecció i conservació del paisatge per a l'espai dels Colls i Miralpeix. L'objectiu de la iniciativa és, al cap i a la fi, que els ajuntaments i el Consell Comarcal donin als Colls i Miralpeix «el tractament que es mereix com a espai natural protegit».

Compromís de millora

El Consorci dels Colls i Miralpeix elaborarà un pressupost per valorar el cost de la neteja i la retirada de vehicles de la zona, segons explica el regidor de Medi Ambient de Sitges, Josep Orriols (PSC). El representant del consorci reconeix que les demandes de les entitats «són molt lògiques, i estan molt ben documentades», tot i que nega que cap guingueta funcioni sense llicència. Actualment, l'únic servei de vigilància dels Colls el realitzen guàrdies forestals de la Generalitat. Amb l'objectiu de millorar l'estat de la zona, el consorci està treballant en la posada en marxa d'un pla d'ocupació perquè informadors que també realitzin tasques de neteja tinguin cura de l'espai natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.