Ribes no refusa la incineradora de Vallcarca perquè «és un tema de país»

L'alcalde i president del Consell Comarcal evita dir «no» a situar el projecte al Garraf

Tant Unitat Municipal 9 com el PP van reclamar a l'alcalde i president del Consell Comarcal del Garraf que donés a conèixer una «posició clara» sobre la possibilitat que la nova incineradora s'instal·li a Sitges. UM9 va presentar una moció per rebutjar la «imposició de la incineradora a Vallcarca o en qualsevol lloc», i per demanar al Consell Comarcal i al consell d'alcaldes que s'hi defineixin en contra i crear una plataforma ciutadana per refusar el projecte. «Creiem que hi ha una amenaça real que es porti la incineradora, hi ha tota una sèrie d'organitzacions que estan preocupades», va dir el regidor d'UM9 Joan Garriga, amb referència a entitats ecologistes que han denunciat el projecte.

Garriga va reclamar el rebuig com més aviat millor de la instal·lació en una comarca «que ha sofert durant 30 anys l'abocador», «abans que Barcelona dibuixi sobre el territori la incineradora». «Si la cosa és mentida, no haurem perdut el temps», va dir el regidor d'UM9.

El PP va reclamar a l'Ajuntament «compromisos per escrit» que la incineradora no s'instal·larà a la comarca. «Demanem al president comarcal que vetlli [perquè el projecte no se situï a Sitges], m'agradaria veure una posició més forta, no d'absentisme», va dir el regidor del PP Rafael Rodríguez. La incineradora tindria «efectes negatius en la salut», segons el PP, que va demanar al govern «fets, no paraules tranquil·litzadores».

El govern, però, va insistir que les informacions aparegudes en la premsa les darreres setmanes sobre el fet que Sitges sigui un dels municipis amb més possibilitats per encabir la incineradora no són reals. «No hi ha cap document que digui que va una incineradora a Sitges», va dir la regidora de Medi Ambient, Bàrbara Scuderi (ICV). La regidora d'ERC, Carme Farràs, va assegurar que «quan es fa una moció es busquen informacions contrastades», un requeriment que no complia la moció d'UM9, segons ERC. Per Josep Antoni Blanco, el reclam que no es construeixin incineradores «és una utopia». «A vostè tant li fa una incineradora sí o no, si no és aquí», va dir l'alcalde al regidor del PP. Segons Blanco, l'opinió del grup popular és que «la incineradora no és bona, però si és a la comarca del costat, potser sí».

«Ciutadà del món»

«Nosaltres diem que el tractament de la brossa és un tema de país, no de territori. Perquè sóc ciutadà del món, no puc demanar al veí del costat que accepti allò que nosaltres no estem disposats a tenir al nostre territori», va continuar argumentant l'alcalde. Si bé la moció d'UM9 va ser rebutjada, ja que va aconseguir només els vots de l'oposició, la contraproposta del govern sobre el «tractament dels residus» va aprovar-se amb els vots del tripartit i de CiU-ViA.

La moció del govern, que en cap moment esmenta la incineradora, demana «continuar apostant» per reduir la generació de residus; «apostar de manera clara pel criteri que impera a la majoria de països europeus en matèria de tractament de la fracció resta» amb «l'ampliació de les infraestructures existents garantint un balanç ambiental positiu», i que l'Ajuntament pugui participar en els «fòrums de decisió» sobre els residus perquè pugui exposar el seu «parer».

Ple suport a l'IES Montgròs

El ple municipal va aprovar per unanimitat una moció per exigir a la Generalitat que l'IES Montgròs imparteixi batxillerat. Un grup de pares i mares de l'institut ribetà –que funciona actualment en barracons i està esperant un edifici definitiu– van assistir a la sessió per donar suport a la proposta. «Farem tot allò que sigui a les nostres mans», va dir la regidora d'Educació, Carme Farràs (ERC). Pel regidor de CiU-ViA Francesc Pérez, «és indignant» l'actual situació en què es troba el municipi, després que Educació anunciés al maig que finalment l'IES no podria impartir el batxillerat. La previsió és que el centre comenci a funcionar el 2010, i per això el municipi «té temps» per negociar amb la Generalitat, segons el govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.