opinió. Portaveu del grup municipal de CiU a Salt

Comissaria a Salt, realitat o miratge?

Aquests dies s'ha publicat la notícia del trasllat a Salt de la comissaria regional dels Mossos d'Esquadra. Aquest és un fet aparentment positiu del qual hauríem d'estar contents els saltencs. Des de finals del 2000 he reivindicat la necessitat d'una comissaria de la policia al nostre municipi. Les primeres vegades ho vaig fer sol (amb el suport del grup municipal); les últimes s'hi havien afegit gairebé tots els grups municipals –només en faltava un–. El meu posicionament no ha canviat en els darrers vuit anys; sortosament el d'altres caps de llista sí, sumant-se a la petició.

Aquest anunci dels ajuntaments de Salt i Girona, que m'hauria de fer estar orgullós, no m'acaba de fer el pes. Per això parlo d'una notícia aparentment positiva. Us en faré cinc cèntims del que en penso.

1. Des de Salt hem reivindicat una comissaria dels Mossos que doni servei a Salt i als seus ciutadans. A més, aquesta s'havia de fer en un mateix espai amb la de policia local. Per què? Per optimitzar el servei, per ser més efectius i per donar una millor resposta a les demandes dels ciutadans de Salt. Quan ho hem demanat, la resposta ha estat sistemàticament negativa. Inclús pels partits de govern a la Generalitat –recordo els responsables d'ERC davant l'Ajuntament dient que hi donaven suport i les manifestacions del conseller Nadal el novembre del 2004–, que la reivindicaven en la campanya electoral i han votat en contra de totes les iniciatives per construir-la que s´han presentat al Parlament.

2. La Generalitat es nega que la comissaria sigui compartida amb la policia local. Resultat: doble despesa amb menys coordinació.

3. El que ara succeeix no és un reconeixement de les nostres peticions; és, senzillament, una necessitat física del Departament d'Interior: no tenen prou espai per ubicar les seves dependències al lloc on són ara. Per tant, no és una resposta a la nostra petició sinó una demanda del Departament d'Interior per resoldre els seus problemes.

4. Si la política del Departament d'Interior a l'hora de desplegar els seus efectius no canvia, no serveix de res aquesta nova comissaria, per als interessos de Salt. La demanda de la comissaria era perquè els seus integrants estiguessin principalment dedicats a Salt. Si es limiten a fer el que fan ara –i res no fa pensar una altra cosa– veurem sortir moltes patrulles des del nostre poble però res més; aniran als mateixos serveis que fan ara.

5. Qui en pot sortir molt beneficiat de tota aquesta operació és Girona. Si la seva demanda –legítima– de mantenir la comissaria de Vista Alegre és escoltada, disposaran d'allò que nosaltres volíem: una comissaria i uns policies de servei a la ciutat i per a la ciutat. De retruc, ompliran la comissaria d'efectius per atendre exclusivament la capital. De fet, per a ells, és un bon negoci: a canvi de no tenir la comissaria de distribució regional tindran la comissaria particular de la capital. Insisteixo: nosaltres veurem passar moltes patrulles, molts policies que van i vénen, molts cotxes i motos..., però el servei no s'incrementarà.

6. El lloc que ha demanat el Departament d'Interior –i que l'equip de govern de l'Ajuntament avala– es troba al Mas Masó. Aquesta ubicació comporta una redistribució dels espais comercial, hoteler i d'aparcaments d'aquesta zona. Però molt concretament significa una reducció dràstica de l'aparcament que s'ha de construir per a l´hospital de Salt. Un compromís adquirit per l'alcalde Corominas l'any 1997. Considero que el nombre ideal, per la importància del centre sanitari i per aconseguir un creixement ben ordenat i de futur de tot el seu entorn, hauria de ser d'unes 1000 places. Amb aquesta reordenació n'hi hauran, estirant molt, 350. Crec que és del tot insuficient.

Aporto aquestes consideracions com a element de reflexió i amb la voluntat d'introduir elements de valoració perquè cadascú en tregui les seves conclusions. De vegades el que sembla un bon regal, en realitat no ho és tant. Hem d'estar amatents a satisfer les necessitats de la Generalitat, però des d'una òptica local hem estat escollits per defensar, per sobre de tot, els interessos del municipi que representem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.