Urbanisme

Argentona refà el creixement urbanístic del barri del Cros

El consistori va d’acord amb la Generalitat perquè es rebaixi el nombre d’habitatges nous previstos a la zona dins l’àrea residencial estratègica

Es deixa sense efecte la proposta anterior, en què es preveia fer-hi 196 pisos

Argentona vol refer el creixement urbanístic previst al barri de Sant Miquel del Cros dins l’àrea residencial estratègica (ARE). De moment, ja s’ha deixat sense efecte l’antic planejament en què s’hi preveia la construcció de 196 habitatges –50% públics i 50% lliures–. Segons l’Ajuntament, ara consistori i Generalitat van junts per reformular tota la operació urbanística.

La primera conseqüència no és sinó rebaixar el nombre d’habitatges en 60, de manera que ara es treballa amb la idea d’aixecar-ne 136, que també es dividirien en una meitat per habitatge públic i l’altre lliure. La resta de la proposta implicarà ubicar-hi un equipament, zones verdes i pacificar el trànsit a l’espai, que disposa d’una superfície total aproximada d’uns 39.000 metres quadrats. La pacificació del trànsit es traduirà en una plataforma única amb caràcter de prioritat invertida.

Un altre dels canvis en què s’està treballant és el trasllat al centre del barri dels habitatges, ja que en un principi estaven projectats en una illa molt propera a l’autopista. Aquesta operació urbanística anirà a càrrec de la Generalitat, que ja té cedits els terrenys de part de l’Ajuntament, i es calcula que suposarà una inversió d’uns 2,1 milions d’euros, aproximadament.

Segons l’Ajuntament, l’acord pel projecte definitiu de l’espai podria ser una realitat a la primavera del 2018, coincidint amb l’aprovació de pla d’ordenació urbanística municipal (POUM). “Mai fins ara ens havíem posat d’acord amb la Generalitat sobre aquesta ARE, però sembla que en aquests moments anem en la mateixa direcció”, va fer notar la regidora d’Urbanisme, Aina Gómez (CUP), que va recordar que aquest canvi de planejament “va ser una proposta de l’Ajuntament”. La regidora va explicar que la modificació de l’ARE del barri del Cros es va començar a negociar amb la Generalitat el 2015 i que “sempre s’ha mirat de trobar un encaix entre les dues administracions”.

“L’antiga ordenació plantejada no hauria ajudat en cap cas a mantenir el barri cohesionat”, va manifestar l’edil, que va insistir que “des del barri no es veia amb bons ulls l’anterior proposta”. Tot i els canvis efectuats en l’operació, Gómez va avançar que encara s’ha de definir com serà la futura ordenació dels habitatges i que actualment és l’aspecte en què es treballa amb la Generalitat.

Els nous blocs podrien ser de planta baixa més 5 pisos i, com sembla, s’estaria plantejant aixecar-los a l’entorn de l’avinguda del Mediterrani. A més, la responsable d’Urbanisme va recordar que “corria el perill que amb l’anterior edificabilitat els pisos no s’omplissin” i va explicar que amb el nou volum d’habitatges “aquests podran ser de més qualitat”.

LA XIFRA

39.000
metres quadrats
és la superfície total del nou creixement urbanístic del barri del Cros d’Argentona.

LA FRASE

L’antiga ordenació plantejada no hauria ajudat en cap cas a mantenir el barri cohesionat
Aina Gómez
regidora d’Urbanisme d’Argentona

Una demanda dels veïns

La rebaixa del nombre d’habitatges nous al barri del Cros va ser una demanda dels mateixos veïns, tal com recorda la regidora d’Urbanisme. Això es va reflectir en un procés participatiu que es va fer fa uns anys al barri i on els seus habitants també van reclamar l’arribada d’un equipament públic polivalent. “Quan tot aquest projecte estigui més apamat amb la Generalitat, tornarem a fer una reunió amb els veïns per fer-los una devolució del procés”, va indicar Gómez. D’altra banda, i segons va detallar la regidora, també estan treballant per rebaixar els costos d’urbanització per portar l’aigua a la nova zona residencial. Gómez va explicar que la proposta implica fer una escomesa a un tub d’alta pressió que transcórrer per la rotonda d’entrada al barri i que costaria 250.000 euros “en lloc dels 1,3 milions que es preveien en la primera opció”. “Al barri s’hi havia de donar un aire nou”, va manifestar la responsable d’Urbanisme, que va assegurar que amb aquests canvis es pretén assolir un doble objectiu: “D’una banda garantim que la gent de la zona s’hi pugui quedar, i de l’altre, volem que persones que ara resideixen al centre del poble puguin anar a viure al Cros”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona