Els afectats per l'enderroc de Can Doro a Argentona ni tenen els pisos ni han cobrat

El govern municipal es replanteja ara l'acord que va pactar amb la promotora a final de l'any passat

Lluís Gil va abandonar casa seva amb la promesa de poder accedir a un habitatge nou o de cobrar una contraprestació econòmica. D'això, ja en fa vuit anys i actualment no té ni una cosa ni l'altra. Gil explica que la reforma urbanística de Can Doro el va obligar a marxar el 2002. A canvi, va acordar amb l'empresa municipal Argentona Projectes permutar casa seva per una altra, que inicialment s'havia de construir a la mateixa zona del centre històric. «Aleshores, l'anterior govern deia que en un termini de dos anys ja estarien fets», recorda el veí, que va marxar obligat a viure a Mataró. Però el cert és que no va ser fins al 2004 que es va signar l'escriptura en la qual Argentona Projectes cedia a la promotora Mas Vilanova, del grup Vèrtix, els drets i les obligacions que havien subscrit dos anys abans.

Lluís Gil assenyala que és a partir d'aquí que comencen els problemes. Protestes veïnals en contra de la remodelació de Can Doro, recursos per aturar el pla i, fins i tot, l'admissió a tràmit d'una querella contra l'exalcalde Antoni Soy van ajornar més temps del previst les obres. De fet, el govern municipal que va sorgir de les eleccions del 2007 va aturar el projecte, sense que de moment s'hagi arribat a signar cap acord amb la promotora. Gil assenyala que va fer incloure una clàusula en les escriptures perquè si transcorreguts cinc anys no s'havia pogut acabar la construcció del pis, pogués mantenir el dret de poder optar per cobrar en metàl·lic el valor de l'habitatge. És en aquest moment quan Gil engega una altra lluita amb la constructora que, de moment, està resultant infructuosa. «Fins que no ha passat el temps no he molestat ningú, però ara m'han de pagar», defensa l'antic veí de Can Doro, que cansat de promeses ha decidit emprendre accions legals i interposar una demanda, ja que considera que s'han incomplert els acords que es van signar.

El seu no és l'únic cas, ja que hi ha més propietaris en la mateixa situació, però amb una única diferència. Els altres afectats, que també estudien portar el cas als jutjats, no van incloure aquesta clàusula en les escriptures i ara estan lligats de mans i peus amb la promotora.

Cap responsabilitat

El regidor d'Urbanisme d'Argentona, Xavier Collet, admet «la mala situació» d'aquests veïns i lamenta que haguessin signat «sota la pressió de l'anterior govern municipal», ja que l'objectiu era aconseguir el solar de Can Doro al preu que fos. Tot i assenyalar que vetllaran perquè es compleixin els compromisos i afirmar que confia que acabaran obtenint el que s'havia pactat, diu que l'actual govern local «no se sent responsable» del conflicte que tenen obert amb Mas Vilanova. «Malgrat això, ens mantindrem fidels en la nostra posició d'aconseguir que Can Doro sigui un espai públic», hi va afegir Collet.

Un acord sense signar i, de nou, en estudi

Quan semblava que l'acord amb l'empresa Mas Vilanova estava a tocar, el govern d'Argentona ha decidit fer marxa enrere i replantejar el conveni urbanístic. Segons explica el regidor d'Urbanisme, Xavier Collet, la proposta «era bona», però arran de les crítiques rebudes i del fet que alguns aspectes, com ara les dimensions del futur equipament, complicaven el projecte urbanístic, s'ha decidit modificar l'actuació. Així, la intenció és reduir l'espai de la Velcro que s'ha de cedir a canvi de Can Doro, però Collet adverteix que la nova proposta suposarà perdre la possibilitat que la promotora urbanitzi la part superior del carrer Gran, els espais lliures de la Velcro o que no es faci habitatge protegit. El regidor confia que podrà tancar un acord abans d'acabar el mandat. L'anunci del govern va arribar després que el grup de l'Entesa reclamés en el ple que es deixés en suspens la modificació del pla general, aprovada a l'octubre, sobre Can Doro, la plaça de Vendre i la Velcro, ja que a banda d'exhaurir-se el termini, no s'havien contestat les al·legacions que s'hi havien presentat en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona