Urbanisme

L'equip de govern de Sant Pol refarà el projecte de la biblioteca, però alerta que en perilla l'execució

Admet part de les esmenes presentades pel Grup en Defensa del Patrimoni

Les principals esmenes incloses en el recurs de reposició presentat pels ciutadans i que van ser acceptades recullen la preservació dels elements de la façana del carrer Santa Victòria i la reubicació dels aparells d'aire condicionat que afectaven la terrassa de la torre. Tot i això, l'equip de govern de CiU es va negar a estimar la proposta de no buidar i urbanitzar el pati interior perquè s'hi pugui construir una planta soterrada que ha d'acollir el fons general de l'equipament. Les al·legacions que s'afegiran al projecte i que obligaran a modificar-lo es tenen en compte perquè podien afectar la protecció patrimonial de l'edifici de les Escoles, que té la catalogació màxima.

Des de l'equip de govern, el regidor d'Urbanisme, Ramon Llastarry (CiU), va precisar ahir que els arquitectes responsables del projecte ja tenien a les mans les modificacions que calia fer «i tenen l'encàrrec de treballar amb rapidesa per afegir-les al document al més aviat possible». Aquesta pressa respon a la necessitat que té el consistori de poder adjudicar l'obra abans del 25 de setembre, data que si no es compleix significaria la pèrdua de les subvencions que s'han aconseguit per garantir la realització de l'obra. En total, el consistori santpolenc ha aconseguit reunir prop d'1,5 milions amb ajudes econòmiques provinents tant de la Generalitat com de la Diputació. El cost de posar en funcionament l'equipament puja a 2,1 milions.

L'oposició també al·lega

Junts per Sant Pol, el PSC i ICV-EUiA també van presentar un plec d'al·legacions que incloïen, entre d'altres, demanar el canvi d'anualitat de la subvenció del PUOSC que faria possible mantenir la subvenció i demanar l'arbitratge d'Urbanisme sobre l'obra. Al seu entendre, aquestes mesures permetrien redefinir amb temps i calma el projecte per comprovar si l'equipament «és el que Sant Pol necessita». Les al·legacions no van prosperar perquè només van ser votades pels partits que les presentaven. Tots tres van defensar la necessitat de revisar a fons el procés per aconseguir el màxim consens possible.

D'altra banda, el regidor d'ERC, Joan Arnés, es va mostrar especialment crític amb els seus companys d'oposició. Arnés va insistir que la proposta només significaria la «mort definitiva» de la biblioteca municipal i va confiar en la celeritat dels arquitectes i els tècnics per tenir enllestit el nou projecte a temps. «Un projecte que s'arrossega des de fa quatre anys i que el nostre poble necessita i mereix», va apuntar convençut.

Un informe vinculant

A mitjan mes de maig la direcció general de Patrimoni, a petició dels ciutadans que van presentar les al·legacions al projecte, va emetre un informe no vinculant amb un seguit de recomanacions sobre la necessitat de modificar la proposta inicial. Tot i que l'informe, en un primer moment, no obligava a fer els canvis, des del govern local es va entendre que calia tenir en compte els consells perquè es volia actuar sobre un edifici catalogat amb un grau de protecció patrimonial màxima. El Grup en Defensa del Patrimoni de Sant Pol tenia previst debatre ahir si empren altres accions contra la resolució del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.