Urbanisme

Una jutgessa determinarà la responsabilitat del delicte contra el patrimoni històric de Paterna

Compromís per Paterna es posa a disposició de lamagistrada per a remetre la documentació necessària

El candidat i portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, afirma que des que el passat mes de juliol la Fiscalia obrira una investigació penal per possible delicte contra el patrimoni històric de la Vila Romana del poble, l'escenari ha evolucionat prou. Ara, el Ministeri Fiscal ha tirat endavant i ha denunciat com a imputats als representants legals de SUMPA. I la jutge ho ha admés, demanant una pericial del jaciment arqueològic i els danys que patix aquesta troballa.

El PP, tant a l'Ajuntament com a la Conselleria, varen permetre la construcció de dos edificis sobre la troballa, amb un aparcament soterrani que ha suposat la destrucció irreversible d'una part del jaciment. I a això s'afegeix que l'empresa municipal SUMPA és propietària d'una parcel·la ubicada dins del sector RIO, on també hi ha restes romanes incloses dins del conjunt de la Vila Romana. Parcel·la on no s'ha construït però on les restes arqueològiques estan a la intempèrie des de 2010, amb una evident i creixen degradació que pot acabar amb la seua destrucció irreversible.

Per això, des de Compromís, veient que el PP ignorava els requeriments per a protegir la Vila Romana, presentà la documentació necessària en Fiscalia per tal que decidira si hi havia o no responsabiltiats sobre el patrimoni, ja que la destrucció, l'abandó i la degradació del patrimoni arqueològic de la Vila Romana de Paterna és evident i està documentalment contrastada.

Paradoxalment, el PP en compte de corregir aquest aprofitament, ha proposat al ple de hui dimecres 25 de febrer, una reordenació del sector per tal d'excloure la superfície del vial públic, mantenint l'aprofitament i per tant el benefici al constructor.

La Vila Romana de Paterna segueix agonitzant tant per l'acció de les administracions implicades en la tramitació urbanística del sector RIO, com per l'omissió del compliment dels preceptes de conservació, protecció i posada en valor de la troballa per part de les administracions implicades, tal i com arreplega la Llei 4/1998 de Patrimoni Cultural Valencià.

Falten 10 milions d'euros

Pere Rossell

Queden moltes incógnites per desvetlar en quant a la Vila Romana del municipi. Hui, després del ple de febrer, continua el caos al voltant del jaciment arqueològic. I mentre, el consistori tanca l'expedient sense trobar els responsables de la pèrdua de més de 10 milions d'euros en patrimoni que li ha suposat el tancament en fals de l'expedient, i sense aclarir per què SUMPA, ara en fallida, va comprar el solar on hi ha un terç de la Vila Romana.

El PP fa una fugida endavant i ni tan sols el subtil suggeriment de la regidora Maria Villajos de la retirada del punt de l'ordre del dia, no ha sigut prou per a que l'alcaldessa el retirara. Una vegada més la disciplina de vot del PP els posa en risc, donat que continuen portant-li la contrària al Fiscal, fent un doble salt mortal amb tirabuixó per a no corregir l'aprofitament urbanístic donat en excés al promotor en 2007.

Resulta sorprenent la defensa que fa l'equip de govern dels interessos d'aquest promotor en concret, contra els interessos del poble de Paterna, que no veurà retornades les contraprestacions urbanístiques. A més a més, aquesta tramitació urbanística és fonamental per apuntar als responsables de la causa que ja està en el jutjat per un presumpte delicte contra el patrimoni històric que representa la Vila Romana de Paterna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.