Obliguen l'Ajuntament de Sant Pol a pagar 1,2 milions per una errada urbanística

El TSJC dóna la raó al propietari d'un solar del polígon afectat per una reparcel·lació errònia

L'alcalde de Sant Pol, Manuel Mombiela (CiU), explica que el litigi entre el consistori i l'empresa Prosu es remunta a principi dels anys noranta, quan el govern convergent l'encapçalava Francesc Pomés. La reparcel·lació que es va fer dels terrenys, en el cas de l'empresa, no va ser la correcta. «En la delimitació del solar el propietari defensa que se li van restar fins a 3.000 m², perquè s'hi va fer un pont que travessa la riera i l'ACA també va ocupar un espai corresponent a la zona de seguretat de la mateixa riera», recorda. El propietari va presentar una primera demanda contra l'Ajuntament al jutjat de primera instància, i va perdre. En aquell moment, segons continua l'alcalde, l'amo de Prosu i el consistori van iniciar converses per intentar arribar a un acord beneficiós per a les dues parts. «Els serveis tècnics, però, ens van recomanar que no acordéssim res i Prosu va recórrer contra la sentència», puntualitza Mombiela.

Sentència favorable

Una altra resolució judicial va donar la raó a Prosu, entenent que la reparcel·lació del polígon que va fer al seu moment el consistori santpolenc l'havia perjudicat. Prosu reclamava que se li restituïssin els metres quadrats que va comprar com a sòl industrial, però en vista de la impossibilitat d'aconseguir-los –el polígon està urbanitzat i no queden terrenys lliures– es van reiniciar les converses entre el govern local i el propietari per arribar a un acord. «Es va posar sobre la taula un canvi d'usos del solar que no repercutís econòmicament en les arques municipals, però no va prosperar», comenta l'alcalde. La proposta de modificació puntual del pla general a la zona industrial tampoc no va ser acceptada. En qualsevol cas, i davant l'evidència de no poder retornar els metres quadrats reclamats, la darrera sentència que ha dictat el TSJC exigeix que es compensi amb diners Prosu. «L'Ajuntament de Sant Pol no pot fer front a un pagament com aquest sense que se'n ressenti el municipi i que durant anys es retallin al mínim les inversions», es lamenta Manuel Mombiela, que considera injust que el govern local hagi d'assumir les conseqüències de la mala gestió dels seus predecessors. «La resta de veïns del poble no han de quedar afectats per un consistori hipotecat per un deute que ens hauríem estalviat si les coses s'haguessin fet bé», es queixa.

De moment, però, s'ha presentat un recurs contra la sentència i, segons assegura el cap del govern local, Prosu també ha presentat un recurs perquè considera que la quantitat estipulada no és suficient i reclama prop d'1,8 milions d'euros. «Si haguéssim pogut tirar endavant la revisió del pla d'ordenació urbana municipal, tindríem un instrument vàlid per resoldre la situació amb Prosu, però sense aquest instrument el marge per actuar se'ns redueix moltíssim», conclou.

Reparcel·lar novament tot el polígon industrial

Tot fa pensar que el propietari de l'empresa Prosu arribarà fins al final per cobrar els diners que la justícia considera que són seus. En aquest cas, la sortida debatuda al si del govern és la d'iniciar un nou, i llarg, procés de reparcel·lació de tot el polígon industrial que es va inaugurar el 1998. «Amb aquesta mesura serien els propietaris de terrenys al polígon els que haurien d'assumir la quantitat que es reclama a l'Ajuntament», precisa l'alcalde, que hi afegeix que el govern local «és conscient que si ho tirem endavant obrirem la capsa dels trons i ens ompliran de demandes». Tot i això, Manuel Mombiela es manté ferm que els ciutadans de Sant Pol «no tenen cap culpa de la mala gestió urbanística de polítics i tècnics municipals de mandats anteriors a l'actual, i en cap cas s'han de veure perjudicats per les conseqüències d'aquests errors». Mombiela es mostra disposat a demanar «responsabilitats polítiques i tècniques a qui pertoqui», encara que en el primer cas correspongui a representants del seu propi partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona