Urbanisme

Vimbodí desplega un pla especial urbanístic del conjunt històric de Poblet

La iniciativa és pionera en l'àmbit català per la complexitat de tot el conjunt i la importància patrimonial

El document inventaria un total de 119 edificis

El darrer ple de l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet ha aprovat provisionalment el pla especial urbanístic del conjunt històric-artístic de Poblet. Es tracta d'una iniciativa pionera en l'àmbit català, atesa la complexitat de tot el conjunt i la importància patrimonial del monestir. El document s'ha redactat amb l'objectiu de ser un instrument de planejament detallat que asseguri la protecció del conjunt patrimonial i permeti, alhora, el desenvolupament de futures intervencions al conjunt edificat del reial monestir de Santa Maria de Poblet conservant els valors que van determinar la declaració del monestir com a patrimoni mundial.

El document del pla inventaria un total de 119 edificis, zones o elements, cadascun dels quals queda recollit en una fitxa en què es detalla el seu grau de protecció, les dades generals, el règim urbanístic i jurídic i el tipus d'intervenció permesa, entre altres informacions. S'acompanya d'una normativa que regula els aspectes generals i estableix els criteris per a la transformació o adequació.

El pla desenvolupa el previst al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vimbodí i Poblet, en què ja s'incidia en aquesta possibilitat per tal de situar, enumerar i catalogar en un document les edificacions existents i preveure les necessitats futures del conjunt i els usos principals i complementaris a admetre. L'equip redactor està format pels arquitectes Jordi Portal Liaño, Claire Palluel, Albert Casanovas Rancaño i Desirée García Paredes, com a arquitecta col·laboradora.

El tràmit del pla especial urbanístic del conjunt històric-artístic de Poblet ha estat especialment lent perquè ha requerit el consens amb organismes com els diferents departaments de la Generalitat que en una o altra mesura tenen responsabilitats o afectacions sobre el conjunt.

LA XIFRA

119
edificis
i elements del conjunt monumental ha inventariat el pla urbanístic per definir-ne la catalogació.

Un dels darrers tràmits perquè sigui realitat

El 10 de maig del 2013, el monestir de Poblet va registrar la sol·licitud per tramitar el pla especial urbanístic i dos anys després, aquest instrument de planejament derivat és a punt de veure la llum. L'aprovació provisional per part de l'Ajuntament ha estat l'últim pas abans de l'aprovació definitiva per part de la comissió territorial d'Urbanisme de Tarragona i posterior publicació al Diari Oficial. Llavors caldrà sols l'aprovació definitiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona