Urbanisme

Poblet té una eina pròpia de gestió i protecció urbanística

El pla especial del conjunt històric-artístic assegura la protecció i regula els usos i les actuacions que es podran desenvolupar en el futur

Un total de 119 fitxes inventarien al detall des dels edificis fins a les espècies arbòries

La comissió territorial d'Urbanisme del Camp de Tarragona va donar ahir el vistiplau al pla especial del conjunt històric-artístic de Poblet. Segons el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, es tracta d'una eina de planejament que assegura la protecció del conjunt del monestir, a la vegada que regula els usos i les intervencions que en endavant, “de manera molt puntual”, es puguin portar a terme.

El pla esdevé una iniciativa pionera en l'àmbit català, atesa la complexitat de tot el conjunt i la importància patrimonial. El document fa un inventari detallat en 119 fitxes de cadascun dels edificis, elements o zones del conjunt i en concreta el grau de protecció, les dades generals, el règim urbanístic i jurídic o el tipus d'intervenció a què pot ser sotmès. El treball, que arriba al detall d'elements com ara espècies arbòries, ha estat a càrrec d'un equip format pels arquitectes Jordi Portal Liaño, Claire Palluel i Albert Casanovas Rancaño, que ha tingut Desirée García Paredes com a arquitecta col·laboradora.

Malgrat el to proteccionista, el planejament preveu actuacions molt puntuals d'ampliació que, en el seu conjunt, no arriben als 2.000 metres quadrats. Es tracta d'un creixement de l'espai museístic de 264 metres quadrats i del Palau de l'Abat en 840; la construcció d'una coberta que unirà el Palau de l'Abat amb el monestir, de 820, i altres construccions auxiliars que, en conjunt, sumen 116 metres quadrats.

El POUM de Vimbodí i Poblet ja incloïa la possibilitat de desenvolupar aquesta figura amb l'objectiu d'enumerar i catalogar les edificacions, preveure necessitats futures i els usos principals, i definir quins afegits complementaris podria admetre. En aquest sentit, el 2013, el monestir va registrar la sol·licitud per tramitar el pla especial, que a principi d'aquest any va obtenir l'aprovació provisional de l'Ajuntament. Segons el consistori, el tràmit ha estat especialment lent, ja que ha requerit el consens amb diferents departaments de la Generalitat que en una o altra mesura tenen responsabilitats sobre el conjunt. L'últim pas ha estat l'aprovació de la comissió territorial d'Urbanisme de Tarragona, en espera de la publicació al Diari Oficial.

Ratificada la supressió del PERI del Palau Alenyà de Montblanc

La comissió territorial d'Urbanisme del Camp de Tarragona d'ahir també va donar llum verd a la modificació puntual del pla especial de reforma interior (PERI) del centre històric de Montblanc pel que fa a l'entorn del Palau Alenyà. El mes de novembre passat, el ple de l'Ajuntament de Montblanc va aprovar per unanimitat aquesta modificació puntual, que tenia per objectiu suprimir la unitat d'actuació anomenada CH-3.

En un principi, el PERI de Montblanc preveia en aquesta zona una reordenació de l'entorn del palau per crear una plaça pública. Amb aquest objectiu, el document de planificació definia una nova ordenació dels habitatges existents.

Amb el pas del temps, no s'ha desenvolupat la unitat d'actuació i ara es considera que ja no és necessari desenvolupar-la perquè “la qualitat de l'entorn és força significativa”. La supressió permetrà mantenir l'estructura actual i que els propietaris puguin actuar als seus edificis, ja que fins ara no ho podien fer perquè estaven afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia