Medi ambient

Ruta ambiental i literària a Vimbodí i Poblet

De ciències i lletres

Un itinerari recorre 18 arbres monumentals de bracet d'una tria literària

Martí Boada i Teresa Duch assessoren la iniciativa

Avui, a dos quarts de 6 de la tarda, la plaça de les Orenetes de Vimbodí i Poblet albergarà la presentació de l'itinerari Arrelats amb una curta excursió al gegantí pi dels Fontanals. Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament, amb la col·laboració del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet, que ha tingut el suport del científic ambientalista, geògraf i comunicador Martí Boada i de l'escriptora Teresa Duch. La part tècnica dels continguts són obra de Patrick Viñas, del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya.

Arrelats és una ruta única a Catalunya per la diversitat d'espècies d'arbres i l'antiguitat i valor dels exemplars. L'itinerari es fonamenta en els 18 arbres catalogats, com són l'alzina de les Planes, la servera de Riudabella, els castanyers de Castellfollit, la figuera de la finca les Muralles, el lledoner de Poblet, el cedre del jardí dels Salesians, els xiprers dels Torrents i el xop, o pollancre, dels Torrents. En el cas de la servera i el cedre, per exemple, estan a punt de ser distingits amb el títol d'arbres monumentals que atorga el Departament d'Agricultura de la Generalitat. Tots els arbres van ser inventariats inicialment per Martí Boada i els seus col·laboradors.

L'itinerari, que suma en total 25 quilòmetres, es pot fer de manera fragmentada en diversos dies. Tot i tenir l'inici i final a la plaça de les Orenetes, es pot començar per qualsevol dels exemplars, que estan identificats i senyalitzats amb un codi QR per accedir des del dispositiu mòbil a tota la informació, com també als relats literaris. Un per cada arbre, creats expressament per l'escriptora Teresa Duch.

L'itinerari també presenta una pàgina web amb els mateixos continguts, fotos dels arbres i una guia que es pot descarregar. Aquesta mateixa guia està disponible en paper a les oficines de l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet, a la plaça Major de la Vila i al museu i al forn del vidre. “La col·laboració de destacats experts en medi ambient, els magnífics relats de Teresa Duch i el suport del Paratge converteixen la iniciativa en un producte excepcional”, afirma l'alcalde, Joan Güell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona